KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kulcsfontosságú közvetítői szerepben lépett fel Meloni az EU-csúcson

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az olasz sajtókommentek szerint Giorgia Meloni olasz miniszterelnök kulcsfontosságú közvetítői szerepet töltött be az Ukrajna csatlakozásáról szóló brüsszeli csúcson. Az olasz kormány nézőpontja, hogy egységesnek kell lennie az uniós tagállamoknak, ehhez pedig a párbeszéd a legmegfelelőbb út. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök találkozó előestéjén egyeztetett Olaf Scholz német kancellárral és Emanuel Macron francia elnökkel. Az olasz–német–francia találkozót követően az olasz diplomaták elkezdték egy magyar–olasz kétoldalú tárgyalás szervezését, amelyre végül a reggeli órákban került sor.

A magyar kormányfő a brüsszeli tárgyalások megkezdése előtt első körben Olaf Scholz német kancellárral, Emanuel Macron francia elnökkel, Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel, valamint Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével egyeztetett.

Az olasz sajtó szerint nem véletlen, hogy az ötök találkozóján nem vett részt Giorgia Meloni. Ennek az lehetett az oka, hogy az olasz–magyar fél közötti kapcsolatok kevésbé feszültek, Meloni másképp kívánt hatást gyakorolni magyar barátjára. Az olasz miniszterelnöki hivatal közlése szerint az olasz kormányfő a reggeli órákban kétoldalú tárgyaláson kívánt egyeztetni Orbán Viktorral. Diplomáciai források szerint az egyeztetések célja az volt, hogy közös stratégia születhessen a kijelölt témák megvitatásakor annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a magyar vétó, mely meghatározó lett volna az uniós intézmények számára.

Az elemzések szerint Giorgia Meloni kiváltságos csatornának számít az Orbán Viktorral való kapcsolattartásban. Az olasz közvetítések eredményének tekinthető, hogy a magyar miniszterelnök végül úgy döntött, távol maradt a szavazás során. Ezzel a lépéssel nem vállalta a felelősséget, ugyanakkor nem akadályozta meg a döntéshozatalt sem. Az olasz sajtó úgy véli, a magyar miniszterelnök célja többek között az, hogy jó kapcsolatokat tartson fenn Melonival, aki az Európai Konzervatívok és Reformerek európai pártcsalád elnöke. Ez az az európai alakulat, amelyhez a Fidesz a legközelebb áll, bár vannak olyan területek, melyeken igen eltérő állásponton vannak. Ilyen például Ukrajna támogatása.

Ez is érdekelheti:  Thürmer Gyula szerint Trianon felülvizsgálatakor csak erre az országra számíthatnánk (videó)

Sajtóelemzések szerint a magyar kormányfő döntését az is befolyásolhatta, hogy hónapok óta azon dolgozik, hogy a Fidesz csatlakozhasson a Meloni vezette Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsaládhoz.

Az olasz lapok azt is kiemelik, hogy Meloni kitűnő kapcsolatot ápol a magyar kormánnyal. Ezt bizonyítja a szeptember 14-ei Demográfiai Csúcson való részvétele, ahol elismerően szólt a magyar kormány családpolitikájáról. Ezt támasztja alá Novák Katalinnal való baráti kapcsolata is. Az olasz lapok szerint a múltbéli szoros baráti kapcsolatok azonban kevésnek bizonyulnának a Meloni által vezetett alakulathoz való csatlakozáshoz, ha Magyarország nem közeledne az olaszok és a lengyelek Ukrajnával kapcsolatos álláspontjához. Novák Katalin augusztusi kijevi látogatása ugyanakkor a nyitás jeleként értékelendő. Meloni végül úgy kommentálta, összetett tárgyalások voltak, de büszke arra, hogy Itália központi szerepet játszott az eredmények elérésében.

Meggyőződése, hogy a külpolitikában mindenkivel párbeszédet kell folytatni, csak így születhetnek meg a legideálisabb megoldások. Antonio Tajani olasz külügyminiszter azt hangsúlyozta, Magyarországnak tudomásul kell vennie, hogy az uniós tagországoknak egységesen kell fellépniük, és ez Ukrajna csatlakozásának kérdésére is érvényes.

Jánosi Dalma – Magyar Nemzet

Kiemelt képen: Giorgia Meloni és Orbán Viktor / Fotó: Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldala

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük