KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kuleba: Ukrajna kilátásait illetően egyre hangosabbak a szkeptikus hangok

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A szkeptikusoknak, akik komolyan kételkedtek abban, hogy a kijevi ellentámadás az orosz hadsereg összeomlásához vezet, végül igazuk lett – ismerte el Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter. Hozzátette, hogy országa érzékeli a Moszkva és Kijev közötti konfliktussal kapcsolatban a Nyugaton felerősödő pesszimizmus hullámát.

A Foreign Affairs magazinban csütörtökön megjelent véleménycikkében Kuleba megjegyezte, hogy az ellenségeskedések harmadik évéhez közeledve a média és a különböző szakértők körében “Ukrajna kilátásait illetően egyre hangosabbak a szkeptikus hangok…”.

Aggodalmakra hivatkozott azzal kapcsolatban, hogy Kijev képtelen visszaszorítani az orosz erőket, különösen Moszkva hatalmas erőfölényét, a nyugati támogatás erodálódását és a növekvő “háborús fáradtságot” figyelembe véve. Figyelmeztetett azonban arra, hogy az ukrán győzelemmel kapcsolatos kétségek “egyértelmű stratégiai következményekkel járnak, amelyek egyszerre veszélyesek és helytelenek”.

Miközben Kuleba igyekezett lekicsinyelni a Kijev katonai kilátásaival kapcsolatos aggodalmakat, elismerte, hogy “a szkeptikusoknak igazuk van abban, hogy a közelmúltbeli ellentámadásunk nem érte el a villámgyors felszabadítást” azon a területen, amely felett Kijev szuverenitást követel.

A miniszter azzal próbálta magyarázni a kudarcos előrehaladást, hogy “az ilyen méretű háborúkat szakaszosan vívják”, és egyesek “sikeresebbek lehetnek, mint mások”.

Hozzátette, hogy a konfliktus jelenlegi szakasza “nem könnyű sem Ukrajna, sem partnereik számára”. “Mindenki gyors, hollywoodi típusú áttörést akar”, de csak a következetes nyugati támogatás vezethet ahhoz, hogy Kijev jelentős eredményeket érjen el – állította.

“A frontvonalakon való előrehaladáshoz… nem szabad letérni a helyes útról és azt a következtetést levonni, hogy a harc reménytelen, csak azért, mert egy szakasz elmaradt egyes megfigyelők várakozásaitól” – mondta a diplomata.

Kuleba azt is felvetette, hogy Kijev csak akkor lehet sikeres, ha “megfelelő katonai támogatást” kap, ha hasznot húzhat a katonai-ipari bázis gyors fejlődéséből mind belföldön, mind külföldön, és ha szilárdan kitart az Oroszországgal folytatott esetleges béketárgyalásokkal kapcsolatos álláspontja mellett.

Ez is érdekelheti:  Összecsaptak a rendőrökkel a dühös spanyol gazdák

Miközben Oroszország fenntartja, hogy nyitott a Kijevvel való tárgyalásokra, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tavaly rendeletet írt alá, amely megtilt minden tárgyalást Moszkvával. Kijev egy “békeformulát” is kidolgozott, amely az összes orosz csapat kivonását követeli az általa sajátjának tekintett területről, amit Moszkva irreálisnak minősített.

Ukrajna nyár eleje óta próbálkozik ellentámadással, de nem tudott érdemi eredményt elérni. A hónap elején Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter több mint 125 000 főre becsülte az ukrán veszteségeket az offenzíva kezdete óta.

Orosz Hírek

 Kiemelt képen: Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter egy sajtótájékoztatón Kijevben, 2023. október 16-án. © THOMAS PETER / POOL / AFP

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük