KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Krónika: kettős mércével mér a román csendőrség

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Kettős mércével mér a román csendőrség, amikor a román szélsőségesek magyarellenes megnyilvánulásai miatt, illetve a magyar szervezetek ellen lép fel – írta a Krónika.

Az erdélyi magyar közéleti portál azután jutott erre a következtetésre hétfő esti cikkében, hogy kiderült: a Szatmár megyei csendőrség egyetlen bírságot rótt ki az április 12-i nagykárolyi Kölcsey-szoboravatót megzavarni szándékozó román szélsőségesekre. Ovidiu Adrian Popa ezredes, csendőrparancsnok a portál kérdésére közölte: egyetlen 500 lej (38 100 forint) értékű pénzbüntetésről állítottak ki büntetőjegyzőkönyvet közrend- és csendháborításért.

A cikk szerint a bírság „nevetségesnek nevezhető”, mivel Kölcsey Ferenc nagykárolyi szobrának avatóján, melyen Novák Katalin köztársasági elnök is jelen volt, nyíltan magyarellenes, uszító megnyilvánulások történtek.

A Krónika emlékeztet: ezzel szemben Izsák Balázsra, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökére a március 10-i, székely szabadság napi marosvásárhelyi felvonulás megszervezése miatt ennek az összegnek dupláját, ezer lejt (76 200 forint) rótt ki bírságként a Maros megyei csendőrség. A román rendvédelmi szerv emellett sovinizmussal vádolta a szervezőket, és azt állította a békés marosvásárhelyi felvonulásról, hogy kockázatot jelentett a román nemzetbiztonságra.

Izsák Balázs a Krónikának a napokban úgy nyilatkozott: két jogi eljárást is indított az ügyben, a bírságról szóló jegyzőkönyvet megtámadta a közigazgatási bíróságon, illetve feljelentést tett a katonai ügyészségen a csendőrség feltételezett hatalmi túllépése miatt. Az SZNT-elnök szerint más nem jelezte a szervezőknél, hogy megbírságolták volna a marosvásárhelyi rendezvényen való részvételéért.

Emlékeztetett, hogy a korábbi években is számos pert indítottak a román csendőrség bírságai és túlkapásai miatt, és sorra mindegyiket megnyerték.

Kiemelt kép: Büntetlenül uszíthatnak. A szélsőségesen nacionalista Nemzet Útja (Calea Neamului) szervezet szimpatizánsai üzennek a magyaroknak Nagykárolyban / Fotó: Sebastian Olaru/Agerpres / kronika.ro

One thought on “Krónika: kettős mércével mér a román csendőrség

  1. Ismerni kell a lábszagos románokat , ha valamit ellopnak azt már sajátjuknak tekintik , legyen az akár egy földrész ,,

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: