KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kreml: Oroszország nem a Szovjetunió visszaállítására, hanem államok szövetségére törekszik a posztszovjet tértségben

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Oroszországnak nem a Szovjetunió visszaállítása a célja, hanem az integráció legfejlettebb formájára, olyan államszövetségre törekszik a posztszovjet térségben, mint amilyen Fehéroroszország és Oroszország között létrejött – közölte a Kreml szóvivője az Izvesztyijában megjelent interjújában, a Magyar Békekör tudósítása szerint.

Dmitrij Peszkov kijelentette:

„Semmiképpen sem cél a Szovjetunió újjáélesztése”.

A kitűzött célok eléréséig folytatják az orosz haderő ukrajnai műveletét. Mint ismeretes, hármas céljuk Ukrajna nácitlanítása, demilitarizálása és semlegessége – jegyezte meg a tudósító.

Dmitrij Peszkov

Ukrajnában vannak olyan politikai erők, amelyek elégedetlenek a kijevi vezetéssel, de Moszkva csak akkor léphet kapcsolatba velük, ha elérte különleges katonai műveletének céljait – mondta. Értésre adta, hogy a kijevi rezsim elnyomja ezeket az erőket, és a nácikkal működik együtt. Ezeknek az erőknek képviselőik vannak Oroszországban is – fűzte hozzá.

Peszkov nyilatkozatából kitűnt, hogy Moszkva azért függesztette fel részvételét a hadászati nukleáris fegyverek korlátozásáról (START) szóló szerződésben, mert a nyugati hatalmak elutasítják az orosz biztonsági követeléseket. „Ahhoz, hogy Moszkva részt vegyen az Új START-ban, a Nyugatnak át kell gondolnia Oroszország biztonsági aggályaival kapcsolatos magatartását” – mondta.

A Békekör tudósítója megjegyezte: az Egyesült Államokat és a NATO-t rendkívül érzékenyen érintette, hogy Oroszország felfüggesztette részvételét a START-ban, bár magát a szerződést nem mondta fel. Hiszen látják, hogy az oroszok olyan korszerű célba juttatási technológiára tettek szert, amilyennel a Nyugat nem rendelkezik. Szerették volna tárgyalásos úton „kiegyenlíteni” az oroszok javára megváltozott egyensúlyt anélkül, hogy eleget tettek volna Moszkva törvényes biztonsági garanciákra vonatkozóan 2022. december 15-én előterjesztett követeléseinek. START-részvételét felfüggesztő lépésével Moszkva egyértelművé tette, hogy Oroszország akkor szavatolja a Nyugat biztonságát, ha az USA és NATO-szövetségesei szavatolják az övét.

Peszkov: Nem lehetséges, hogy a Krím Ukrajnához kerüljön

A Kreml véleményét kifejező Peszkov szerint „hosszú, keserves út vezet” az együttműködésen alapuló, mindenféle kaszt megosztás nélküli, sokpólusú világrend felé. Sokan tartják Oroszországot az átalakulási folyamat kezdeményezőjének. Jó néhányan egyet is értenek az orosz állásponttal. A globális biztonság kérdésében egybeesik Kína és Oroszország álláspontja. „Fontosnak tartjuk, hogy a nemzetközi közösséggel összefogva kiépítsünk egy ilyen rendszert” – mondta.

A Kreml szóvivője kitért annak a kérdésnek a megválaszolása elől, hogy milyen új nemzetközi egyezményekben kell rögzíteni az új rendszert, netán’ az ENSZ helyett is új struktúrát kellene-e létrehozni. Csak annyit mondott, hogy az ENSZ-t “olyan országok ássák alá, mint az Egyesült Államok és az európai nemzetek”, amelyek a nemzetközi jogot megsértve több szankciót vezettek be Oroszországgal szemben, mint a világ többi része ellen együttvéve.

Kiadta: Magyar Békekör

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: