KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Klicsko az ukrán hatóságokat bírálta a Der Spiegelnek adott interjúban

Vitalij Klicsko kijevi polgármester azt állította, hogy az ukrán hatóságok súlyosan alábecsülték a 2022 éveleji orosz katonai offenzíva kockázatát. A tisztviselő a Der Spiegelnek elmondta, hogy akkori felhívásai a főváros polgári védelmének megerősítésére süket fülekre találtak.

A német médiumnak adott, pénteken megjelent interjúban Klicsko azon sajnálkozott, hogy miközben ő “a polgári védelemért emelte fel hangját”, és ragaszkodott ahhoz, hogy Ukrajnának “fel kell készülnie”, a kormány nem sokkal azelőtt, hogy Oroszország február végén megkezdte volna katonai műveletét, folyamatosan azt hangoztatta, hogy “minden rendben lesz”.

A polgármester szerint egyesek akkoriban még bírálták is őt, amiért “pánikot keltett”.

A továbbiakban azt állította, hogy ez a hozzáállás széles körben elterjedt az ukrán tisztviselők körében, a nyugati és ukrán szakértők figyelmeztetései ellenére.

Bár már 2021 végén voltak jelek a tervezett offenzívára, az ukrán kormányt mégis “sokkolta, hogy az oroszok milyen gyorsan elérték” Kijevet – árulta el Klicsko.

A polgármester szerint az orosz offenzíva első 24 órájában pánik és szervezetlenség uralkodott az ukrán fővárosban. Arra a kérdésre, hogy kit lát felelősnek a káoszért, azt mondta, “most nincs itt az ideje, hogy a bűnösöket keressük”. Minden hiányosságot és hibát “a győzelem után” fognak elemezni – tette hozzá.

Oroszország február 24-én küldött csapatokat Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtotta végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy Donyeck és Luganszk különleges státuszt kapjon az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “erős fegyveres erők létrehozására” használja fel. Ezt már a volt német kancellár és a volt francia elnök is megerősítette.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a Donbassz köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Szeptemberben Donyeck és Luganszk, valamint Herszon és Zaporozsje régiót népszavazások nyomán Oroszországhoz csatlakoztak.

Ez is érdekelheti:  Kreml: A nyugati vezetők már-már arra készülnek, hogy semmissé nyilvánítsák Magyarország elnökségét az EU Tanácsában

Orosz HírekKiemelt kép: The Telegraph

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük