Kivégzések a herszoni népszavazás miatt – Kijevi támadás a NOB ellen

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az ukrajnai népszavazás megszervezésében történt részvétele miatt kivégeztek húsz embert a Herszon térségben fekvő Beriszlávban – tudatta Alexander Malkevics, a herszoni orosz civil kamara képviselője a TASZSZ-al.

A civileket ukrán katonák lőtték agyon bosszúból azért, mert közreműködtek egy olyan népszavazás lebonyolításában, amelynek eredményeként Herszont Oroszországhoz csatolták. A szeptember 23-28. között megtartott referendumon a Herszonban a szavazók 78,96 százaléka voksolt a csatlakozásra, 87,05 százalékos részvétel mellett. Herson, Zaporozsje, Donyeck és Luhánszk a választói akarat eredményeként szeptember 30-án az Orosz Föderáció részévé vált. Az orosz csapatokat november első felében kivonták Herszonból, és a Dnyepr balpartjára telepítették. 115 ezer lakos is elhagyta otthonát, és a folyó túlsó partján vert sátrat. A város az ukrán hadsereg kezére került.

Az orosz haderő jelenleg az egész fronton meghátrálásra kényszeríti az ukrán sereget.

Politikai támadást intézett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ellen a kijevi vezetés amiatt, hogy megengedte az orosz és a fehérorosz sportolók részvételét a 2024. évi párizsi olimpián. Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter azzal vádolta meg a NOB-ot, hogy döntésével lehetővé tette, hogy Oroszország tisztára mossa háborús bűneit.

Thomas Bach, a NOB elnöke leszögezte: két ország sportolóinak kizárásával kockára tették volna a nemzetközi sport modelljét. Ezt sohasem fogadhatjuk el – mondta, s hozzátette: nem szabad összekeverni a sportolók részvételének kérdését a hazájuk kormánya ellen elrendelt szankciókkal.

 

Henyicseszk, 2022. december 12. hétfő (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

Kiemelt képen az ukrán hadsereg tagjai tévét néznek egy bunkerben Donyeck külvárosában, 2022. december 11-én az ukrajnai Donyeckben. / Chris Mcgrath | Getty Images News | Getty Images

Kapcsolódó:

Gyengülő harci morál, kivégzések az ukrán hadseregben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük