Kissinger volt amerikai külügyminiszter: ideális esetben Ukrajnának semleges állammá kellene válnia

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Ukrajnának ideális esetben a válság végeztével egy semleges hídállammá kellene válnia Európa és Oroszország között – jelentette ki Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter a davosi Világgazdasági Fórum csúcstalálkozóján hétfőn.

„Körülbelül nyolc évvel ezelőtt, amikor felmerült Ukrajna NATO-tagságának gondolata, írtam egy cikket, amelyben azt fogalmaztam meg, hogy az lenne az ideális, ha Ukrajna semleges államként, egyfajta hídként létezne Oroszország és Európa között”

– mondta Kissinger.

„Úgy gondolom, ez a lehetőség most az akkori formájában nem megvalósítható, de kitűzhető egyfajta célként.”

A volt amerikai külügyminiszter úgy gondolja, hogy az elkövetkező két hónapon belül meg kell kezdődnie az Oroszország és Ukrajna közötti béketárgyalásoknak. Fel kell mérni a konfliktus lehetséges kimenetelét és ennek megfelelően kell megtenni azokat a lépéseket, melyekkel elkerülhető egy még nagyobb konfliktus – tette hozzá a 98 éves politikus, a Világgazdasági Fórum alapítójával, Klaus Schwabbal folytatott virtuális megbeszélésen Davosban.

Kissinger még 2014-ben a The Washington Postban ezt írta:

„A Nyugatnak meg kell értenie, hogy Oroszország számára Ukrajna soha nem csak egy másik ország lesz. Az orosz történelem az úgynevezett Kijev-Russzal kezdődött.. Az orosz ortodox vallás onnan terjedt el. Ukrajna évszázadok óta Oroszország része, és történelmük a kezdetektől összefonódott.”

Kissinger azt is hangsúlyozta, hogy Ukrajnának

„nem szabad csatlakoznia a NATO-hoz, ezt az álláspontot már hét évvel ezelőtt is képviseltem, amikor ez a kérdés akkor felmerült”.

„Az ukrán kérdés mindig ellenségeskedést fog szülni, akkor is, ha Ukrajna Kelethez, de akkor is, ha a Nyugathoz csatlakozik. Ukrajna viszont élni akar és boldogulni, tehát egyik oldal előőrse sem lehet a másikkal szemben – hídként kell működnie közöttük. „
  • írta 2014-ben.

Ukrajna semleges, nem nukleáris és katonai tömböktől független státusza az orosz fél legfontosabb követelései közé tartozik. Kijev márciusban az isztambuli tárgyalások során kifejezte erre vonatkozóan a készségét, azonban később megváltoztatta álláspontját.

Kissinger ismert az Egyesült Államok és a Szovjetunió közötti feszültség enyhítésére tett erőfeszítéseiről, valamint arról, hogy külügyminiszterként és nemzetbiztonsági főtanácsadóként jelentős szerepe volt az Egyesült Államok és Kína közötti kapcsolatokat beindításában.

Kiemelt kép: Henry Kissinger / AP photo: Richard_Drew


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban az üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Sputnik News értesülései nyomán készült.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük