KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kína röhög a markába: dinamikusan nő az Oroszországban eladott kínai autók száma

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Avtostat Info számításai szerint az autókereskedők több mint 95,5 milliárd rubelt kerestek a kínai autók oroszországi értékesítéséből 2022 első felében, ami erőteljes növekedés az előző év azonos időszakával összevetve.

Fontos tudni, hogy ez az új autó eladások statisztikája, de összességében 2022 első félévében 808 milliárd rubelt költöttek autóvásárlásra az oroszok.

A kínai eladások tehát a teljes eladások (a használtautókkal együtt) a teljes piac 12 százalékát tették ki!

Kínai gyártású autó, a Tank márka 500-as

Kínai mércével ugyan nem túl nagy szám az a forintban átszámítva 610 milliárd forint, amit az általuk gyártott autókra költöttek az oroszok, azonban van egy másik, igen figyelemre méltó adat, ami további, igen dinamikus növekedést vetít előre:

2022. július közepén 812 márkakereskedés foglakozott az Orosz Föderációban a kínai márkájú személygépkocsik és könnyű haszongépjárművek értékesítésével és karbantartásával, míg orosz márkájú autókat kínáló kereskedések száma mindössze 541 volt!

Ez jó másfélszeres szám, és ami a személyautók értékesítési hálózatát illeti, ott még nagyobb a különbség a kínai autókat forgalmazók javára. Jól látszik tehát, hogy a kínaiak azonnal lereagálták a háború és a szankciók okán kialakult helyzetet, és máris átveszik a helyét az európai gyártóknak!

A dologhoz még hozzátartozik, hogy a Távol-Keleten kétszeresére nőtt a használt személygépkocsik bevitele Oroszországba, jellemzőan japán és dél-koreai márkák dominanciájával.

Úgy tűnik tehát, hogy Európa nem csak az újautó eladásokat bukja Oroszországban, de most annak a piacnak is elvesztette egy részét, ami a használtautókat szívta fel az európai piacról. Márpedig ez utóbbi sem mindegy, hiszen – ha minden igaz – Európa éppen az elektromos átállás kellős közepén van, így nem mindegy, hogy a hagyományos hajtású autóknak milyen piaca van tőlünk keletre…

 

Kiemelt kép:  Kínai gyártású autó, a Tank márka 500-as típusa – éppen orosz bevezetés alatt (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Bilali6nj, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Itthonrólhaza.hu

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: