Nancy Pelosi, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke augusztus 2-án érkezhet Tajvanra – írta diplomáciai forrásokra hivatkozva a China Times.

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Zhao Lijian úgy nyilatkozott, hogy Pelosi látogatásának “súlyos következményei” lesznek. Hangsúlyozta, hogy a kínai hatóságok határozott intézkedéseket tesznek az állami szuverenitás és a területi integritás védelmének érdekében.

A diplomata megjegyezte, hogy ha Pelosi Tajvanra utazik, akkor ezt Peking az ország belügyeibe való durva beavatkozásnak és az “egy Kína” elvének szándékos megsértésének tekinti – írja a RIA Novosztyi.

Lijian hangsúlyozta , hogy az amerikai küldött látogatása súlyosan sértené Kína szuverenitását és területi integritását, valamint veszélyt jelentene a Tajvani-szoros békéjére és stabilitására.

A China Times szerint Pelosi várhatóan magas rangú tisztviselőkkel találkozik  Tajvanon, de még ugyanazon a napon elhagyja a szigetet.

Pelosi ázsiai turnéja július 30-án kezdődött. A tervek szerint Szingapúrba, Malajziába, Dél-Koreába, Japánba és Tajvanba is ellátogat. A kínai hatóságok azonban ellenezték Pelosi tajvani látogatását. Peking repülési tilalmi zóna bevezetésével fenyegetőzött, a helyi média pedig megjegyezte, hogy a washingtoni politikus érkezése háborós okká is válhat.

Ezen kijelentések után Tajvan hivatalosan is eltűnt Pelosi utazási programjából.