KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kína felszólította a nagykövetségeket az ukrán zászló eltávolítására

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

„A háború elhúzódásával egyre nehezebbé vált Peking semleges pozíciójának fenntartása” – olvasható a Foreign Affairs egyik cikkében.

Kína nemcsak a béketervével és a felek tárgyalóasztalhoz való ültetésével igyekszik egyensúlyozni a Nyugat és legfőbb stratégiai partnere, Oroszország között, hanem nemrégiben arra szólította fel az országban működő nagykövetségeket, hogy távolítsák el a propagandisztikus jelképeket, amelyek praktikusan az ukrán zászlót és szimbólumokat jelentik.

„Többen is kaptunk egy levelet, amiben felszólították a nagykövetségeket és a külképviseleteket, hogy tartózkodjanak az épület falaira kihelyezett politikai propaganda használatától”

– mondta a Reuters hírügynökségnek egy, a neve elhallgatását kérő diplomata.

Peking több, az országban működő külképviseletet is értesítette a propagandisztikus jelképek eltávolításáról, hogy elkerüljék az országok közötti viták szítását.

Több diplomata szerint ugyan a felszólítás nem említi konkrétan az ukrán szimbólumokat,  az intelem praktikusan mégis az épületekre kihelyezett lobogókat és plakátokat jelenti. Mint arra a Kyodo News japán hírügynökség is felhívta a figyelmet, nemcsak zászlókról, hanem olyan táblákról és angol, valamint kínai feliratokról is szó van, amelyek egyértelműen az ukránok támogatását jelentik, ilyen legfőképp a #StandWithUkraine felirat.

Az Ukrajna támogatását kifejező szimbólumok a kanadai, brit, német vagy éppen a lengyel nagykövetség épületeire is kikerültek.

A Reutersnek nyilatkozó diplomata elmondta, hogy nem szándékoznak eleget tenni a kérésnek.

Peking az orosz–ukrán háború kirobbanása óta független álláspontot képvisel a konfliktusban, sőt a feleket a tűzszünetre szólítja fel, bár Washington több ízben is azzal vádolta meg, hogy Moszkvát segíti és támogatja. A 2022. februári inváziót követően több, Kínában működő külképviseletre is kitűzték az ukrán zászlót vagy az Ukrajnát támogató plakátokat, ami Oroszország nemtetszését váltotta ki.

Noha Peking büszke a szuverenitására, vélhetően az orosz nyomás szerepet játszhatott abban, hogy végül felszólította a külképviseleteket a semleges álláspont fenntartására. Peking kérésére azonban csak azután került sor, hogy a kanadai nagykövetség épületére az inváziót követően kihelyezett ukrán plakátot nemrégiben egy NATO-ellenes graffitivel csúfították el.

Ez is érdekelheti:  Német hírszerzés: 2023-ban Ukrajna az ISIS tranzitállomása volt

Az persze kérdéses, hogy a kommunista vezetés mennyiben szólhat bele a külföldi államok nagykövetségeire kihelyezett jelképekbe és szimbólumokba. A kínai közlemény szerint az országban működő nagykövetségek és a nemzetközi szervezetek kötelesek követni a kínai törvényeket és rendeleteket, igaz, azt is hangsúlyozzák, hogy Peking a bécsi egyezmény értelmében tiszteletben tartja a diplomáciai mentességet.

A kommunista vezetésű ország mindenesetre a követségekre kihelyezett LMBTQ-zászlók miatt a múlt héten é a pride hónapjában nem emelte fel a szavát.

A követségek eddig nem engedelmeskedtek Peking mostani felszólításának.

Li Huj, Peking volt oroszországi nagykövete, a kínai kormány eurázsiai ügyekkel foglalkozó különmegbízottja ezen a héten Ukrajnába, Lengyelországba, Franciaországba, Németországba és Oroszországba is ellátogat, hogy megvitassák az ukrajnai válságra adandó politikai megoldásokat. Peking már korábban is előállt egy béketervvel, amelynek támogatásától Moszkva nem, de Kijev elzárkózott.

  • Peking egyensúlyozni próbál. Arra törekszik, hogy a legfőbb stratégiai partnerével, Oroszországgal való kapcsolatát előtérbe helyezze, ugyanakkor biztosítsa, hogy Európa ne csatlakozzon egy Kína-ellenes blokkhoz, amely az amerikai–kínai kapcsolatok romlásának árnyékában egyre fontosabbá vált

– vélekedett a Foreign Affairs amerikai külpolitikai folyóirat az egyik cikkében.

Hozzátették: a háború elhúzódásával egyre nehezebbé vált a semleges pozíció fenntartása, és egyszerre gyengült meg legközelebbi stratégia partnere és vált bonyolultabbá Kína biztonsági környezete.

  • Mindezek miatt Peking szorgalmazni kezdte a felek tárgyalóasztalhoz való ültetését, megfogalmazta a globális biztonsággal kapcsolatos elképzeléseit, állásfoglalást adott ki Ukrajnáról, különleges képviselőt nevezett ki a konfliktusban érintett felek bevonására

– összegezte a kínai lépéseket a Foreign Affairs.

Magyar Nemzet

Kiemelt kép: pekingi kanadai nagykövetség 2022 március 02-án / REUTERS/Carlos Garcia Rawlins/File Photo

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük