KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kikapcsolták az internetet és a tévéadás is megszűnt Kazahsztánban – orosz katonai segítséget kért a kazah elnök

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Kazahsztánban zavargásokat eredményezett az újévi üzemanyagár emelés

Felborult egy rendőrautó az üzemanyagár-emelés miatti tüntetés során a kazahsztáni Almatiban. © Szputnyik

Állítólag szerdán Kazahsztánban kikapcsolták az internetet, mivel az országban továbbra is heves tiltakozások vannak az újévkor életbe lépett üzemanyagár emelkedések miatt. A NetBlocks, az internet szabadságát felügyelő brit szervezet „nemzeti szintű internet- kikapcsolásról” szól, legalábbis annak minősíti a helyzetet, mivel az internethez való hozzáférés gyakorlatilag megszűnt. A NetBlocks szerint ennek oka elsődlegesen az, hogy a tüntetésekről szóló híradásokat korlátozzák.

A tévéadás is megszakadt az országban, mivel a tv csatornákat kiszolgáló áramellátás megszűnt. Így jelenleg nem működik a KTK, az NTK, de a Channel One Eurasia is elsötétült.

Tüntetők törtek be a Mir 24 tévécsatorna irodáiba Kazahsztán legnagyobb városában, Alma-Atában. A személyzetet időben evakuálták, de a tömeg körülbelül egy óráig bent maradt, és megrongálta a berendezéseket.

A tüntetők, megtámadtak egy fegyverüzletet is, amit teljesen kifosztottak – számoltak be az esetről az ottani dolgozók.

Alma-Atában történtek a legerőszakosabb összecsapások szerdán. Feldühödött tömegek rohamozták meg a polgármesteri hivatalt, az elnöki rezidenciát és más kormányzati létesítményeket. A kétmilliós város számos pontján zajlanak az összecsapások, amelyekben a demonstrálók esetenként lőfegyvert használtak a rendfenntartókkal szemben.

 

Aktobe városában a polgármesteri hivatalt is megtámadták.

 

Kasszim-Jomart Tokajev kazahsztáni elnök beszédet mondott szerdán a nemzethez, és kijelentette, hogy a „lehetőleg keményebb fellépéssel” élnek a törvénysértőkkel szemben.

A fővárosban Alma-Atában, továbbá Nur-Sultanban és az ország egy másik régiójában már rendkívüli állapotot hirdettek. Megtiltottá a gyülekezést és korlátozza az emberek közlekedését az érintett területekre.

A tiltakozások 2022 első napjaiban kezdődtek Kazahsztánban, miután az üzemanyagok ára megkétszereződött az egyébként erőforrásokban gazdag országban. Az emelések a kormány azon döntését követően történtek, hogy lemondtak a cseppfolyósított kőolajgáz (LPG) hosszú távú árplafonjairól, vagyis megszüntették a hatósági árat.

Ez is érdekelheti:  Előrehozott általános választásokat jelentett be a brit miniszterelnök

A zavargások miatt lemondotta kormány, a hatóságok pedig ígéretet tettek arra, hogy visszaállítják a korábbi árszabályozási rendszert.

Közben a Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök Oroszországtól kért katonai segítséget

RT nyomán

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük