KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kazahsztánban szerdán nyolc rendőr vesztette életét és több mint 300-an sebesültek meg az összecsapásokban

Heves lövöldözésről érkeznek jelentések és videók Kazahsztán legnagyobb városából, Almatiból (orosz nevén Alma-Ata), miután a kormány „terroristaellenes” hadműveletet indított és külföldön kiképzett csoportokat okolt a városban kialakult káoszért.

A hadműveletet szerdán későn kezdték meg, nem sokkal azután, hogy Kasszim-Jomart Tokajev kazah elnök „terrorista támadásnak” bélyegezte a jelenleg is tartó zavargásokat. Az elnök elmondta, hogy az Oroszország vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéhez (CSTO) fordult segítségért a helyzet kezelésének érdekében.

Az interneten keringő felvételeken, amelyeket állítólag Almatiban rögzítettek, egy nagy csoport katona látható rohamfelszerelésben, amint egy utca közepén sétálnak, és a háttérben több robbanás is hallatszik.

Egy másik videón egy üres utca látható, ahol két civil rohan fedezékbe, heves lövöldözés közepette.

Eközben az almati hatóságok arról tájékoztatták a médiát, hogy bár csapatokat küldtek a városba, a hadművelet „aktív szakaszára” nem éjszaka kerül sor.

Almatyt tüntetők tömegei lepték el szerdán, több kormányzati épületet, köztük a régi elnöki palotát is megrohamozták és felgyújtották. A város repülőterét is elfoglalták, a zavargók járműveket gyújtottak fel a létesítmény előtt, valamint szeszesitalt zsákmányoltak a vámmentes üzletekből és összetörték az ATM-eket. A legfontosabb közlekedési csomópontot azóta a hírek szerint a kazah erők visszafoglalták.

Az ország belügyminisztériumának tájékoztatása szerint:

„Körülbelül 317 rendőr és a nemzetőrségi tag sérült meg, nyolcan meghaltak. A bűnüldöző szervek jelenleg minden szükséges intézkedést megtesznek, hogy megakadályozzák az erőszak eszkalációját”

A jelenleg is zajló zavargásokat eredetileg a cseppfolyós gáz árának kétszeresére való emelése váltotta ki az új év elején, miután a kormány bejelentette, hogy nem támogatja tovább az üzemanyagok eddigi árképzését, mert ezt a gyakorlatot fenntarthatatlannak tartja. A kezdetben békés tiltakozások azonban hamar kikerültek az irányítás alól, és egyre inkább politikai hangzatúvá és erőszakossá váltak.

Ez is érdekelheti:  Ukrán–magyar olajválság: Kijevben elzárták a csapot, árrobbanást okoznának Magyarországon – de van megoldás

Közben az Oroszország vezette blokk jóváhagyta a békefenntartó egységek bevetését Kazahsztánban.

Kassym-Jomart Tokayev elnök felhívására válaszul, és figyelembe véve a Kazahsztán nemzetbiztonságát és szuverenitását fenyegető veszélyt, amelyet többek között külső beavatkozás okozott, a CSTO Kollektív Biztonsági Tanácsa  úgy döntött, hogy Kollektív Békefenntartó Erőket küld az országba

– írta Nikol Pasinjan, a CSTO Kollektív Biztonsági Tanácsának elnöke, Örményország miniszterelnöke a Facebookon.

A szövetség még nem jelentette be a bevetés időtartamát és részleteit, de Pashinyan azt mondta, hogy a csapatok „korlátozott ideig maradnak Kazahsztánban a helyzet stabilizálása és normalizálása érdekében”.

A döntés néhány órával azután született, hogy a kazah elnök szövetségesei segítségét kérte a kialakult zavargások miatt, azt állítva, hogy „terroristák” foglaltak el stratégiai létesítményeket országszerte.

RT nyomán

Kiemelt kép:  AP / Vladimir Tretyakov

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük