KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kijevet nem lepte meg, hogy Oroszország hamis videóval készül ürügyet teremteni Ukrajna lerohanására

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Nem lepte meg Kijevet az az amerikai értesülés, amely szerint Oroszország egy hamis videofelvétellel próbálhat ürügyet teremteni Ukrajna lerohanására, erről Washington még azelőtt tájékoztatta az ukrán felet, hogy az információ nyilvánosságra került – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján.

John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője csütörtökön közölte újságírókkal: Washington értesülései szerint Moszkva azt tervezi, hogy olyan hamis videofelvételt mutat be, amelyen ukrán katonák véres támadást hajtanak végre „orosz ajkú emberek” ellen – feltehetően a Donyec-medencei konfliktus övezetében -, és ezzel teremtenének ürügyet egy Ukrajna elleni nagyszabású támadás megindítására.

Kuleba hangsúlyozta, hogy az efféle forgatókönyvek nyilvánosságra hozatala segít meghiúsítani azok megvalósítását. „Általában nem lep meg minket, amit nyilvánosságra hoztak. 2014 óta rengeteg alattomos akciót láttunk Oroszország részéről. Azt tapasztaltuk, semmi sem állítja meg őket, hogy valamit meghamisítsanak, és utána Ukrajnát tegyék felelőssé. Ebben a helyzetben nagyon fontos, hogy Oroszország esetleges szándékaira fény derüljön, és ezáltal sikerüljön ezeket meghiúsítanunk. Továbbra is együttműködünk az Egyesült Államokkal hírszerzési és diplomáciai vonalon annak érdekében, hogy feltárjuk Oroszország szándékait” – fejtette ki az ukrán külügyminiszter.

Az utóbbi időben fokozódott a feszültség a Nyugat és Oroszország között. Vlagyimir Putyin orosz elnök jogilag rögzített garanciákat követelt, amelyek kizárják a NATO további bővítését keleti irányba és fegyverek telepítését Ukrajnába, mert mindez szerinte veszélyezteti Oroszország biztonságát. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és az észak-atlanti szövetség több tagállamának vezetői visszautasították Moszkva követelését.

Közben nyugati értesülések szerint Oroszország nagy létszámú katonát és fegyverzetet vont Ukrajna határaihoz, szerdán pedig Joe Biden amerikai elnök utasította az Egyesült Államok védelmi minisztériumát, hogy több mint háromezer amerikai katonát helyezzen át az európai szövetségesek – főként az Ukrajnával szomszédos Románia és Lengyelország – védelmének megerősítésére.

Ez is érdekelheti:  Szervkereskedelemmel kapcsolatos botrány tört ki Ukrajnában

Volodimir Zelenszkij elnök mindazonáltal nyugalomra intett, kijelentve egy múlt pénteki tájékoztatóján, hogy nem feszültebb a helyzet Ukrajna oroszországi határainál most, mint 2021 elején volt, amikor nagyszabású orosz hadgyakorlatok zajlottak. Olekszij Reznyikov védelmi miniszter egy hete a parlamentben arról tájékoztatta a képviselőket, hogy Oroszország mintegy 112 ezer katonát vezényelt az ukrán határ közelébe, a haditengerészeti és légi csapatokkal együtt pedig körülbelül 130 ezret, ami 20 ezerrel több, mint amennyi decemberben volt. Zelenszkijhez hasonlóan kiemelte, hogy az orosz oldalon egyelőre nincsenek olyan katonai jellegű jelenségek, műveletek, amelyek érezhetően különböznének a tavaly tavasziaktól, kardinális változást, jelentős növekedést tapasztal viszont Kijev az orosz hibridháborús tevékenységek intenzitásában, elsősorban az információs térben.

Kijev folyamatosan azt hangoztatja, hogy a Donyec-medencei válság békés, tárgyalások útján történő megoldására törekszik, a nyugati országoktól a feszültség fokozódása miatt kapott fegyvereket kizárólag védelmi célokra fogja használni.

MTI

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük