KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kihasználatlanok a Karácsony pingálta körúti kerékpárutak

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Kihasználatlanok azok a kerékpárutak, melyeket nem megépített, hanem a gépjárművek forgalmi területéből kiszakítva felfestetett Karácsony Gergely, 2019 ősze óta regnáló budapesti főpolgármester – erre hívja fel a figyelmet Volner János közösségi oldalán tett bejegyzésében.

Karácsonyék folyamatosan hazudnak. Most éppen az derült ki, hogy alig használják a körúti kerékpárutakat. Itt vannak a valós számok! Ezért a Volner Párt felszólítja Karácsony Gergelyt, hogy azonnal vizsgálja felül a budapesti kerékpársávok kihasználtságát! Nem engedhetünk egy olyan ember személyes gőgjének, aki szerint megoldás a dugókra, hogy szálljunk ki és menjünk gyalog!

Azt már eddig is tudtuk, hogyha a liberális baloldal saját politikai vagy éppen személyes elképzeléseiről, aberrációiról van szó, akkor is simán szembemennek a választók akaratával. Ugyanez történt Budapesten is. Karácsony Gergelynek nincs jogosítványa (még, jó, hogy kerékpárra nem kell, amire amúgy is csak a fotók erejéig ül fel), köztudottan utálja az autósokat, az autós társadalmat. Ennek meg is lett a következménye. Gigadugók, növekvő légszennyezettség, frusztrált budapestiek, kihasználatlan kerékpársávok.

Most bebizonyosodni látszik az, amit eddig is sejtettünk, de előtte: Karácsony Gergely szerint óriási sikere van a budapesti kerékpársávoknak. Mit ad Isten, valahogy a gigadugókat nem veszi észre. Hogy is venné, ha Karácsony Gergely a buszsávban közlekedik, kikerülve a belvárosi brutális méretű dugókat. A BKK folyamatosan próbálja megerősíteni Karácsony Gergelyék állítását, miszerint nagyon, de nagyon sokan használják a kerékpársávokat. Mi nem ezt látjuk és az egyik vezető autós hírportál, a vezess.hu sem.

A körúti biciklisáv kihasználtsága töredéke a mellette lévő forgalmi sávénak – vezess.hu

A vezess.hu autós hírportál vette górcső alá Budapest „legforgalmasabb” kerékpárútjának a kihasználtságát. A hírportál idén is megnézte, hogy milyen kihasználtsággal működik jelen esetben a körúti biciklisáv. Javult-e esetlegesen a tavalyi katasztrofális autós-biciklis arány, vagy minden maradt a régi, botrányos szinten.

Ez is érdekelheti:  Dobrev Klára is rátámadt a bírákra

Hogy ne vádoljanak minket az adatok megváltoztatásával, így szó szerint fogjuk idézni a vezető autós hírportál felmérésének eredményeit. Minden egy BKK által közzétett infografikával kezdődött: aktív és mikromobilitási eszközöket használók aránya (11%), közúti forgalom (21%), villamossal utazók (68%). És akkor jöjjön az elemzés: „A gyanútlan szemlélő ez alapján azt hihetné, hogy a körúti forgalom közel 70 százalékát a villamoson utazók teszik ki és a közúti forgalom – értsd autók, illetve az “aktív és mikromobilitási eszközöket használók” – bármit is jelentsen ez – aránya pedig durván 2:1. Aki viszont közlekedik a városban, az minimum összehúzza a szemöldökét a fenti infografika láttán. Én is ezt tettem, de a szemöldök-összehúzáson kívül a BKK-t is megkérdeztem, hogy az ördögbe jött ki ez nekik. De inkább engedjük el a BKK mérését, grafikáját, és nézzük, mire megyünk, ha mi végezzük a számolást, és egész napos mérés eredményeiből vonunk le különféle következtetéseket. És hagyhatjuk a gyalogosokat, valamint a közúti forgalomtól szinte teljesen független villamosközlekedést is, inkább csak az egy irányba tartó forgalmi és kerékpársáv forgalmát nézzük meg. A helyszín ugyanaz volt, mint a korábbi, hasonló célú méréseknél. Már ez alapján is minimum kérdéses lenne a sávok 50-50 százalékos arányú elosztása a valós 9,16 vs. 90,84 százalékos kihasználtsághoz képest. Azonban mi olyan szerencsések vagyunk, hogy a bő 40 ezer fényképet végignézve azt is meg tudjuk mondani, hogy a kerékpársávban a bicikliken kívül 144 motorkerékpár, 75 roller és 3 mentő, 2 rendőrautó és 1 egykerekű izé előfordult, de ez még mind semmi, további 139-et is le lehet vonni az 1099-ből, mert ennyi szabálytalan autós is igénybe vette a bringasávot. Persze ez csúnya dolog, nincs ott semmi keresnivalójuk autóval, de valahol ez is olyan, mint az indokolatlan 30-as táblák. Ha a kutya nincs a kerékpársávban, viszont a forgalmi sávban lehetetlen haladni, előbb-utóbb lesz olyan, aki fogja magát és egyszerűen átmegy oda, ahol előre tud jutni. Pont ez történik a körúton is, van, akinél elszakad a cérna és ott megy tovább, ahol van hely.

Ez is érdekelheti:  Ukrajnában brutális üzemanyag hiány és áremelkedés várható

A piros szelet tovább fonnyadt, a kerékpársávban közlekedő biciklik százalékos aránya a többi közlekedőhöz képest már csak 6,2 százalék a 93,8 százalékkal szemben. Ha bulvárlaposan még ennél is hajmeresztőbb részleteket kéne előtúrni az adatsorból, akkor ki lehetne emelni azt az éjszakai idősávot, ahol 197 darab autóra mindössze egyetlenegy kerékpáros áthajtás jutott a vizsgált sávokban. (Ellenkező példát is lehet hozni: volt olyan másodperc, amikor ötször annyi biciklis volt a képen, mint autó.) De még nincs vége, nézzük, mire jutunk, ha az összes kerékpárosból kivonjuk a képeket nézve biztonsággal felismerhető biciklis futárok számát is. Ők a vizsgált hétköznap 275-en voltak, ami az összes kerékpáros 37 százalékát jelenti. Rögtön alig valamivel több mint 4 százalékra csökken a kerékpárosok aránya, ha a futárokat – akik nagy magabiztossággal közlekednek nemcsak kerékpársávban, hanem bárhol – levonjuk a biciklisek számából. Maradt még néhány érdekes adat a végére: az összes kerékpáros közül 43-an ültek a korábbinál sokkal komfortosabb Bubin volt köztük futár is –, 8 darab teherkerékpárt rögzített a kamera, amiből egy két gyerek szállítására is alkalmas lehet – illetve van 13 olyan fényképünk is, amelyen a bringás elengedett kormánnyal teker, egy pedig fejhallgatóval, egy másik zsebre dugott kézzel tette még kalandosabbá a városi kerékpározást.” Akit érdekelnek a grafikai megjelenítések, ajánljuk a vezess.hu cikkének teljes elolvasását.

A Volner Párt felszólítja Karácsony Gergelyt, hogy azonnal vizsgálja felül a budapesti kerékpársávok kihasználtságát! Nem engedhetünk egy olyan ember személyes gőgjének, aki szerint megoldás a dugókra, hogy szálljunk ki és menjünk gyalog.

Kiemelt kép: vezess.hu

Nemzeti InternetFigyelő (NIF) 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük