KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kigyulladt a sepsiszentgyörgyi szakszervezeti művelődési ház

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Tűz ütött ki pénteken késő este a Sepsiszentgyörgy központjában álló, igen elhanyagolt állapotban lévő egykori szakszervezetek művelődési háza épületében. A lángok és a gomolygó füst a város több pontjáról jól látható volt. A helyszínre több tűzoltóegység is kivonult, a lángok oltásán órákon át dolgoztak – adta hírül a Háromszék független napilap internetes oldalán.

Az eset kapcsán a megyei kormánybiztosi hivatal közleményben jelezte, a kultúrpalota nagytermében hatalmas tűz ütött ki, melyet a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség helyszínre küldött csapatainak ötórás beavatkozás nyomán sikerült eloltaniuk. Mint azt jelezték, szombat reggelig nem azonosítottak áldozatokat az érintett helyszínen, a keresést azonban folytatják. A katasztrófavédelmiek egy csapata a helyszínen felügyeli a helyzetet.

A prefektúra közölte, a 112-es egységes segélyhívószámon 23 óra 20 perckor jelentették a tüzet, a sürgősségi felügyelőség pedig öt vízzel és habbal oltó járművet küldött a helyszínre, illetve kivonult két létrás tűzoltókocsi valamint egy mentőautó is. Kivezényelték ugyanakkor a belügyminisztérium közel félszáz munkatársát, a megyei rendőr-főkapitányság, a megyei csendőrfelügyelőség és a megyei mentőszolgálat csapatait is.

Az Adrian Simtea ezredes, a kataszrófavédelmi felügyelőség vezetője által koordinált beavatkozáson részt vett Kovászna megye prefektusa is. Ráduly István úgy nyilatkozott, „tekintettel az épület leromlott állapotára, valamint a tulajdonjoggal kapcsolatos bizonytalanságra, szerencsésnek tekinthető, hogy – legalábbis eddig – nem találtak áldozatot”.

A prefektus szombat reggel operatív gyűlést hívott össze a belügyminisztérium és az építészeti felügyelőség (ISC) képviselőivel, hogy meghatározzák az elkövetkező időszak teendőit.

A tűzvész okainak megállapítása érdekében vizsgálat indult. A 4000 négyzetméteres épületben mintegy 1500 négyzetméteren pusztítottak a lángok – ismertették a hatóságok.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat évek óta harcol és már több lépést is tett annak érdekében, hogy megszerezze a szakszervezeti tulajdonban levő, jelenleg igen elhanyagolt állapotban lévő művelődési ház tulajdonjogát, azonban mindeddig nem jártak sikerrel. Az epületen semmiféle beavatkozást nem végezhettek, emiatt az elmúlt években nagyon leromlott, hajléktalanok menedékhelyévé vált.

Ez is érdekelheti:  A háború dinamikája, avagy mit is jelent Avgyejevka

Petíciót kezdeményez Sepsiszentgyörgy polgármestere

A legújabb hírek szerint, melyről szintén a Háromszék internetes oldala számol be, petíciót kezdeményez Sepsiszentgyörgy polgármestere annak érdekében, hogy adják át a városnak a kultúrotthont, mely péntekről szombatra virradó éjszaka kigyulladt.

Antal Árpád Facebook-oldalán jelentette be a kezdeményezést, rámutatva: az állami vagyon rendezetlensége tragédiákhoz vezethet, ennek lehettünk szemtanúi péntek éjszaka.

„Az éjszaka sajnálatos módon kigyulladt az egykori szakszervezetek művelődési háza, eddigi információnk szerint egy 63 éves hajléktalan által rakott tűz miatt. Hat tűzoltókocsi, SMURD és a rendőrség vonultak ki a helyszínre. Összeégett teljesen a nagyterem bútorzata és a falburkolat. Ide vezet a román állam hanyagsága!”

– mutatott rá bejegyzésében. Véleménye szerint az állami vagyon rendezetlensége tragédiákhoz vezethet.

Mint írta, „a kommunista szakszervezetek utódszervezetei lenyúlták az értékes vagyonokat (tengerparti, hegyvidéki szállodák), perek ezrei zajlanak, de 33 évvel a rendszerváltás után még nincs rendezve a szakszervezeti vagyon. Ennek a maffiának az egyik áldozata a jobb sorsra érdemes sepsiszentgyörgyi szakszervezeti művelődési ház.” Azt is felidézte: a sepsiszentgyörgyi önkormányzat többször kérte a kormányokat, hogy adják át az épületet a városnak, de ezt mindig megtagadták a rendezetlen jogi helyzetre hivatkozva. Emlékeztetett továbbá: bűnügyi feljelentést is tett a hatóságoknál, de annak sem lett következménye.

„Üzenjünk Bukarestnek! Elég volt a hanyagságból! Adják a városnak az épületet! Petíciót indítunk, arra kérünk mindenkit, hogy írja alá!” – zárta bejegyzését a városvezető.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: Facebook / Vörös T. Balázs

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Kigyulladt a sepsiszentgyörgyi szakszervezeti művelődési ház

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük