KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Két megállapodás született Svédország és Magyarország között

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Svédország miniszterelnökét fogadta Budapesten Orbán Viktor. A téma Magyarország és a skandináv ország védelmi és biztonságpolitikai együttműködése.

Orbán Viktor arról beszélt, hogy eredményes megbeszélésen vannak túl a svéd féllel. A kormányfő kiemelte: a pénteki találkozó egy hosszú folyamat fontos állomása, egy bizalom-újraépítési folyamat volt.

„Egy hosszú folyamat végállomása a mostani, ami a bizalom helyreállításáról szólt. Sikerült tisztázni a jószándékainkat.”

A kormányfő azt mondta: a magyar külpolitika alapelve, hogy barátokat kell gyűjteni. Köszönetet mondott a svédeknek az 1956-os magyar menekülteken való segítésért, és a befogadásukért. Majd úgy folytatta: amikor az EU-csatlakozásról tárgyalt Magyarország, akkor Svédország döntő partnere volt hazánknak. A kormányfő kifejezte: ma is jó szívvel emlékezik arra, hogy a skandináv ország a gyorsabb befogadás mellett érvelt.

Ez is érdekelheti:  A svéd lapok címlapján Orbán Viktor

A kereskedelmi együttműködést igazi sikertörténetként értékelte Orbán Viktor. Azt mondta: 2010-hez képest megdupláztuk a forgalmat, a 3 milliárdos érték felé haladunk. Emellett a nukleáris energia terén is együttműködnek a brüsszeli politikában.

A legfontosabb téma azonban a védelmi együttműködés volt a tanácskozáson. Ezzel egy hosszú tárgyalássorozatot zárt le a két fél. Orbán emlékeztetett: 1998 után komoly vita volt Magyarországon arról, hogy kell-e önálló légvédelem. Az első Orbán-kormány akkor a svéd Gripenek mellett döntött, és azóta is ezen az úton halad. A Gripenekről szóló szerződések azonban kifutnak, ezért van szükség most új megállapodásra.

A két fél két megállapodást írt alá a Gripen-bérlések feltételeinek módosításáról, és az ahhoz kapcsolódó logisztikai eszközök támogatásáról. Egyrészt meghosszabbították az eddigi szerződést, másrészt megállapodtak arról is, hogy négy további Gripen vadászgépet szerez be Magyarország.

Orbán Viktor közlése szerint az összes függőben lévő ügyet elrendezik, kötnek hadiipari, katonai megállapodásokat és a katonai együttműködésről is lefektetnek néhány döntést és irányt.

MH

Kiemelt képen: Orbán Viktor miniszterelnök (b) fogadja Ulf Kristersson svéd miniszterelnököt a Karmelita kolostorban 2024. február 23-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük