KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Két hónappal az új elnök megválasztása után sztrájkba borult Argentína

Általános sztrájk kezdődött szerdán Argentínában Javier Milei elnök kormányának reformtervei ellen.

A munkabeszüntetésre a dél-amerikai ország legnagyobb szakszervezete, a CGT szólított fel, de más szakszervezetek is csatlakoztak hozzá. Az érintett ágazatok között van a tömegközlekedés, a közigazgatás és az egészségügy is.

A sztrájk miatt szerdán repülőjáratokat kellett törölni, a tömegközlekedés egy része leállt, a bankok korábban bezártak.

A tiltakozó akció különösen Milei harminc intézkedést tartalmazó vészhelyzeti rendeletcsomagja ellen irányul, amely felfüggeszt a munkaerő- és ingatlanpiacot szabályozni hivatott több törvényt.

A rendelet egy részét argentin bíróságok ugyanakkor már hatályon kívül helyezték.

A vészhelyzeti csomaggal a kormány kiterjesztené saját jogköreit is, hogy olyan kérdésekben is dönthessen, amelyek jelenleg kizárólagos kongresszusi hatáskörbe tartoznak.

A vitatott reformokat csütörtökön tárgyalja a kongresszus, ahol a kormány nem bír többséggel.

„Semmilyen sztrájk sem állíthat meg minket, semmilyen fenyegetés sem félemlít meg minket

– hangoztatta Patricia Bullrich közbiztonsági miniszter az X közösségi oldalon. A kormány mindazonáltal már eddig jelentősen átdolgozta eredeti elképzeléseit, hogy elnyerje az ellenzék támogatását.

hirado.hu

Kiemelt képen: Tüntetők az argentin Munkások Általános Szövetsége (CGT) által meghirdetett általános sztrájk alatt Buenos Airesben, 2024. január 24-én. Az ország legnagyobb szakszervezete, a CGT által meghirdetett általános sztrájkhoz argentin társadalmi és politikai szervezetek is csatlakoztak, és ez az első általános mozgósítás 2019 óta. (Fotó: EPA/Juan Ignacio Roncoroni)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük