KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

„Parasztfelkelés”: tíz napon belül blokád alá vonhatják Párizst a tiltakozó gazdák

Csak olaj volt a tűzre a mezőgazdasági termelők és Gabriel Attal sikertelen egyeztetése: a blokádok, útlezárások tovább terjedtek szerdán Franciaországban. A brüsszeli zöld direktívák okán rendőrökkel is agresszívan zaklatott gazdák dühét csak fokozza, hogy az egyik útblokádba nagy sebességgel belehajtó, korábban kiutasított személyekkel teli autó halálra gázolt egy anyát és annak leányát.

„Ez egy parasztfelkelés kezdete” – jelentette ki a blokádok egyik résztvevője a Valeurs Actuelles című lapnak. Egy másik, az Europe1 rádió által idézett gazdálkodó is úgy fogalmazott: „Ha forradamat akarnak, hát megkapják! ”

A mezőgazdasági termelők a kormányfővel folytatott sikertelen egyeztetés után most már a nagyvárosokat kezdik bekeríteni.

Attal valószínűleg „utánamegy” a termelőknek

és személyesen próbál az egyik vidéki helyszínen, Occitaniában egyeztetni velük.  A kormányfő ugyanis lépéskényszerbe került, hiszen január 30-án akarja ismertetni programját, és – ahogy a rtl.fr írta – addig „túl sok tűz gyulladt ki a konyhájában”, melyeket sorban el kéne oltania.

Ilyen például az új kormány oktatási és ifjúságügyi minisztere, Amélie Oudéa-Castéra frissen kirobbant botránya a teniszszövetség élén kapott, 400 ezer eurós éves javadalmazása kapcsán.

A bordeaux-i körgyűrűt mindeközben szerdán mindkét irányban több tucat traktor zárta le,

továbbá várható a Strasbourg melletti A4-es autópálya lezárása is. A gazdák várhatóan Bayonne, Pau, Lyon, Valence és Grenoble közelében is az utakra és az autópályákra vonulnak, s a blokádok sorában Bretagne is érintett.

Kitiltották őket, tehát száguldoznak

A főváros körüli Île-de-France régióban egyelőre csak néhány blokád nélküli akcióra került sor, ám az FNSEA egyik körzeti elnöke, Cyrille Milard a France Bleu rádióban kijelentette: „Ha tíz napon belül nem kapunk válaszokat a kormánytól, blokád alá vesszük az egész párizsi régiót”. A hatóságok nem fogják megakadályozni az útlezárásokat – mondta a kormányszóvivő.

A kilátástalan helyzetük miatt elkeseredett gazdálkodók dühét növeli, hogy

kedd hajnalban egy személygépkocsi belerohant a sztájkoló gazdák járműveibe és halálra gázolt egy anyát és annak leányát.

Az édesapa és a másik gyermeke kórházba került, súlyos sérülésekkel.

(A kislány életkorával és az őt ért balesettel kapcsolatban egymásnak ellentmondó értesülések jelentek meg: egyes források szerint 12, mások szerint 14 éves; az AFP francia hírügynökség először beszámolt a lány haláláról, majd visszavonta ezt a hírt; a sajtóforrások jelentős része viszont továbbra is két halottról számol be az eset kapcsán – a szerk.)

A személygépkocsi őrizetbe vett utasai mindnyájan örmény állampolgárok voltak. Korábban a hatóságok mindannyiukat kötelezték Franciaország elhagyására, ők ennek ellenére továbbra is az országban maradtak. Azt, hogy az anyát és leányát halálra gázoló száguldozók kiutasított külföldiek voltak, csak a francia sajtó elenyésző része közölte.

Ez is érdekelheti:  Szétlőttek egy brit zsoldosokkal és rakétákkal teli raktárat Odessza közelében

Rendőr jöhet, ha árkot pucolsz

A gazdák elégedetlenségének egyik legfőbb oka, hogy az Emmanuel Macron időszakában egymást követő kormányok vakon végrehajtják a brüsszeli direktívákat, ellehetetlenítve a vidéki gazdálkodókat. Egyes esetekben hatósági,

rendőri zaklatás is sújtja a brüsszeli „mélyzöld” ideológiával szembeforduló gazdákat, öngyilkosságok is történtek már emiatt

– derül ki a Le Figaro összeállításából.

A mezőgazdasági termelőket rendkívüli módon irritálja, hogy az érvényben lévő normák és az úgynevezett „biodiverzitáshoz” kapcsolódó szabályozások csökkentik önállóságukat és a hatóságok általi, állandó zaklatáshoz vezetnek. Az egyik ilyen intézkedés, hogy a gazda a saját földjén nem pucolhatja ki úgy a vízlevezető árkokat úgy, hogy a növényzetet vagy a talajréteg egy részét is eltávolítja.

 

Feldühödött francia gazdák egy kormányzati épület elé borítják a trágyát:

Nekimennek a páncélozott rendőrségi járműnek is:

Az ilyen és ehhez hasonló „vétségek” esetén felfegyverzett környezetvédelmi rendőrök érkezhetnek előzetes engedély nélkül az üzemeltető földjeire, telektulajdonára.

Öngyilkosságba kergetve

A Vogézekben például elítéltek egy gazdát – írja a konzervatív lap –, aki ágakat távolított el egy folyó közelében. Az ítéletet azzal indokolták, hogy elpusztította egy védett faj, a hód otthonát. A gazda öngyilkosságot követett el. Szintén véget vetett életének Oise-ban 2022 októberében egy gazdálkodó, akit azzal vádoltak, hogy glifozátot használt.

A gazda nem tudta tovább elviselni azt, hogy jogsértőként kezeljék.

E két gazdálkodó öngyilkossága sajnos nem egyedi eset,

rendszeresen, szinte naponta fordulnak elő hasonlóak – írja a Le Figaro. A tüntető gazdák felhívják a figyelmet arra, hogy eddig 126 gazdálkodó lett öngyilkos az elviselhetetlenül megnövekedett terhek és a hatóságok zaklatásai miatt.

Ez is érdekelheti:  Le Pen pártja is csatlakozik a Patrióták Európáért frakcióhoz

A nagy francia ugar

A francia mezőgazdaság tudatos leépítésére, tönkretételére számos újabb intézkedés szolgáltat példát: a tejért például a tejüzemek literenként körülbelül 0,40 eurót fizetnek a tenyésztőknek – ez 6 eurócenttel kevesebb, mint tavaly.

A polcokon egyébként a literes, papírdobozos UHT-tej átlagosan 1,07 euróba kerül, vagyis több mint 2,6-szor drágább, mint amikor elhagyta a gazdaságot.

Az energiaköltségek robbanásszerű növekedésével szembesülve a gazdálkodók azt követelik, hogy

a kormány vizsgálja felül a mezőgazdasági munkagépek működtetésére felhasználható, „nem közúti gázolaj” adómentességének megszüntetésére vonatkozó tervét is.

Ahhoz, hogy részesülhessenek a Közös Agrárpolitika európai támogatásából – évi 9 milliárd eurós keretből – a gazdálkodóknak bizonyos számú közösségi szabályt is be kell tartaniuk. Az ökológiai átmenetet és a mezőgazdasági termelés visszaszorítását szorgalmazó, egyoldalúan meghirdetett, az európai gazdálkodók feje fölött megkötött úgynevezett „zöld alku” jegyében a termelőknek idén földterületük 4 százalékra kell növelniük az ugar, tehát a gazdálkodásba be nem volt rész területét.

Gyűlöletkeltés a parasztság ellen

Akik – gyakran gazdasági kényszer miatt – felhagynak a tejtermeléssel, a „biodiverzitás” nevében kötelesek „visszaállítani” a jószágok által legelőnek használt réteket.

Sok gazdálkodó panaszolja egyébként, hogy belefáradt abba a megbélyegzésbe, amelyek a környezetet „szennyezőként” állítják be és ostorozzák őket, mert növényvédő szerekkel kezelik a termőterületet, vagy mert műtrágyát szórnak ki szántóföldjeikre.

A paraszti gazdálkodókat lejárató zöld propaganda rendszeresen – és igaztalanul – megvádolja a gazdálkodókat állataikkal való rossz bánásmóddal.

A gazdák emlékeztetnek: küldetésük a lakosság élelmezése, és nem számolják a munkaóráikat. Gyakran jól beilleszkedve a helyi közéletbe, a zöld propaganda által támadott traktoraikkal pedig számos szolgáltatást is nyújtanak a lakosoknak, különösen az utak hótakarításában, árvíz esetén az emberek és javaik kimentésében – sorolja a Le Figaro.

hirado.hu

Kiemelt kép: Francia gazdálkodók vonnak blokádot az A9-es autópályán a dél-franciaországi Perpignan közelében 2024. január 22-én. (Fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük