KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Két éves mélyponton a kínai infláció áprilisban

Áprilisban a várakozásoknál jobban, több mint két éves mélypontra lassult az infláció Kínában a nemzeti statisztikai hivatal csütörtöki jelentése szerint.

Kínában a fogyasztói árak éves emelkedésének mértéke áprilisban 0,1 százalékra csökkent az előző havi 0,7 százalékról. Elemzők 0,4 százalékos inflációt vártak áprilisra.

Az idén áprilisi infláció Kínában a legalacsonyabb a 2021. februári defláció óta. Az infláció a statisztikai hivatal megítélése szerint a zéró-Covid-politika megszüntetését követően a különböző gazdasági ágazatok közötti egyenlőtlen fellendülésnek, az élelmiszeripari és a nem élelmiszeripari cikkek árának eltérő áralakulásával magyarázható.

Az élelmiszer-infláció 13 havi mélypontra csökkent áprilisban, 0,4 százalékra a márciusi 2,4 százalékról. A nem élelmiszeripari árak emelkedése is tovább mérséklődött, 0,1 százalékra 0,3 százalékról. Ezen belül a közlekedésitarifák 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban éves összevetésben a márciusi 1,9 százalékos csökkenés után, a lakhatási költségek pedig 0,3 százalékkal csökkentek 0,2 százalék után.

Az élelmiszerek és az energia volatilis árai nélkül a fogyasztói árak (maginfláció) a márciusival megegyező éves ütemben 0,7 százalékkal emelkedtek áprilisban.

Havi bázison a fogyasztói árak a várt stagnálás helyett 0,1 százalékkal csökkentek áprilisban, ami sorban a harmadik havi csökkenés volt.

A termelői árak a várakozásokat meghaladó mértékben csökkentek áprilisban Kínában: éves összevetésben 3,6 százalékkal a márciusi 2,5 százalékos csökkenés után és az elemzők által jelzett 3,2 százalékos csökkenés helyett. A termelői árak éves csökkenése már a hetedik egymást követő hónapban tart Kínában és az áprilisi esés mértéke 2020 májusa óta a legnagyobb mértékű lett.

 

Kiemelt kép: Senzen, Kína / Fotó: Daniel Berehulak / Getty Images

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük