KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Izraeli drón a magyar égen

Először 2008 december elején volt konkrét bejelentés arról, hogy a Magyar Honvédség izraeli eredetű Skylark drónokat vásárol. Azóta már a 3-as számmal jelzett lényegesen modernebb verzió is rendszerve állt.

Még 2008. december elején jelentette be Afganisztánban a Gripen-átvételnél, akadozó nyelvvel – sokak szerint csöppet kapatosan – botrányt okozó Szekeres Imre honvédelmi miniszter, hogy a hadsereg megvásárolta az izraeli Elbit Systems cég által gyártott Skylark I típusú mini UAV-kat. A rendkívül megbízható és hasznos eszközből 2017 és 2022 között további, ismeretlen darabszámban vett a honvédség. Igaz, ezek már nem az első generációs darabok voltak, hanem azok modernizált (Skylark I LEX) változatai.

Maga a Skylark egy, a kor követelményeinek megfelelő kisméretű, könnyű, viszonylag egyszerűen kezelhető harcászati megfigyelő és felderítő pilóta nélküli repülőgépcsalád – szakszóval UAV tagja. Kifejlesztése az Elbit Systems vállalathoz köthető.

A szerkezetnek több változata létezik – így akad a sorban gyalogosan is szállítható és kézzel indítható kivitel épp olyformán, mint a nagyobb utánfutóra épített katapultból kilőhető verzió. A gép meghajtásáról egy villanymotor és a hozzá kapcsolódó légcsavar gondoskodik. Egyaránt fölszerelhető nappali üzemű televíziós (CCD) és éjszakai infravörös (FLIR) kamerával. A Skylark – akárcsak bármely modern társa – a „műszeme” által észlelt látványt valós időben képes az irányító állomásra küldeni.

Izraelen kívül 2007-ben Ausztrália és Kanada rendszeresítette elsőként. A Magyar Honvédség által 2008-ban alkalmazott drón hatótávja tizenöt, míg a ma rendszerben tartott utódjának a hatósugara száz kilométer körül jár, s ezzel a képességével hatékonyan tudja támogatni a különleges erők műveleteit. Fontos megjegyezni, míg az első változat üzemideje durván másfél, addig legkorszerűbb utódjáé már hat óra. Repülési magassága bőven négyezer méter fölött jár, tömege a szenzorokkal és kamerákkal együtt súrolja a negyven kilogrammot.

Létezik egy hibrid, azaz elől robbanó, hátul villanymotorral hajtott verziója is. Ez már tizennyolc órát képes szárnyalni, és a hatótávja is megnőtt százhúsz kilométerre – cserében viszont csak háromezer méter környékén alkalmazható.

Ez is érdekelheti:  Orbán Viktor nyilvánosságra hozta a békemisszióval kapcsolatos jelentését

Magyar Hírlap

Kiemelt kép: illusztráció / fotó: JACK GUEZ / AFP

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük