Az alábbi fotó azt sugallja, hogy az Auchan alkalmazottja az egyik dobozból a másikba pakolja át a görögdinnyét.

Înşelăciune la hipermarketul Auchan din Cluj? Pepenii ungureşti, vânduţi pe post de „produs românesc

Pontosabban a „Watermelon export Hungary” (magyar export görögdinnye) feliratúból a „Gheorghe Doja Cooperativa Agricolă” (Gheorghe Doja Mezőgazdasági Szövetkezet) feliratúba, ez utóbbin jelzés utal arra, hogy „román termékről” van szó. A fotó egy kolozsvári Facebook-felhasználó oldalán jelent meg, aki azt állítja, a felvétel augusztus 20-án készült a kolozsvári Auchanban. Mint írta, „ez a fénykép, most elindul a sajtó fele”.

A fotót kb. 2000 ember osztotta meg, a kommentárok sem várattak sokáig magukra. „Nem tudom elhinni, mit művelnek a szupermarketek…szégyelljék magukat…Az Auchanból kiábrándultam…szomorú…” – írja az egyik vásárló-hozzászóló.

Az Auchan alkalmazottai nem tudják megmondani, tulajdonképpen milyen dinnyét is árulnak. Az Adevărul riporterének kérdésére – miszerint honnan származik az általuk forgalmazott dinnye, tekintettel a Facebookon megjelent fényképekre – ez volt a válasz: „Nem tudom megmondani. Jöjjön el a bevásárlóközpontba, és győzödjön meg, milyen dinnyét árusítanak”.  Az újságíró nem hagyta magát, de így sem lett okosabb: „Egy vásárló vagyok és szeretném tudni, honnan származik a dinnye, amit az Auchanban árusítanak, miért nem kapok felvilágosítást?” – „Ezért az információért, kérem, írjon egy mailt.” – hangzott a válasz.

Ahhoz nem tudunk hozzászólni, hogy mi lenne a jobb, ha román termék címszó alatt magyar dinnyét kapnánk, vagy fordítva, az alapvető probléma viszont adott: úgy tűnik, nem azt kapjuk, amiért fizetünk. Megnyugtató viszont, hogy most kivételesen a román-magyar összefüggés nem etnikai feszültségre utal. 🙂

forrás: H.A. (via Adevărul) / címlap: Stiri de Cluj

http://kolozsvaros.ro/
NIF megjegyzés:
Ha valaki azt gondolná, hogy ez itthon Csonkahonban másképp megy, az nagyon téved.