“Azért beszélek magyarul, mert magyar óvodába jártam”, mondja a 15 perces videón a 32 éves Vladimir Skultety, aki egyébként kínai-angol-szlovák tolmács és fordító. “Szlovák vagyok, apám és anyám is szlovákok, de úgy döntöttek, jó lenne, ha magyar óvodában tanulnám meg a nyelvet, mert Kassán sok magyar él”, meséli a felvételen.

A magyar mellett megszólal angolul, szlovákul, cseh nyelven, oroszul, németül, franciául, spanyolul, olaszul, szerbül, lengyelül, portugálul, románul, hollandul, japánul, és beszéli a kantoni és a mandarin kínait, a tajvanit és a fárszit is. Ez utóbbiról, vagyis az Iránban beszélt perzsa nyelvről azt írja, hogy jó előtanulmány az arabhoz, amit szintén szeretne megtanulni.
Vladimir saját honlapján nyelvtanulási tippeket is ad, szerinte az öt legfontosabb dolog, ami a sikerhez kell: a motiváció, a tanulásra fordított idő, a gyakorlás, a következetesség és az ismétlés.

A Népszabadság Skype-on érte utol Vladimir Skultétyt, aki elmondta, hogy 12 évesen, már 5 nyelven tudott.

 

Az óvodában megtanult magyarul, kisiskolásként egy évet az Egyesült Államokban, a nagyszüleinél töltött, ahol megtanult angolul, majd csehül, lengyelül és németül. Három további nyelvet az egyetemen sajátított el, az olaszt akkor, amikor Olaszországban tanult, a kínait pedig Tajvanon. Fársziul, japánul, franciául, szerbül, románul, portugálul és hollandul viszont odahaza, videók, könyvek és rádióműsorok segítségével tanult meg.
Az alábbi videó pontosan azért született, hogy számot adhasson idegennyelv-tudásáról, amelyet eddig elsajátított, és képes társalgási szinten, elfogadhatóan beszélni. Bár egészen lenyűgöző módon, összesen 19 nyelven szólal meg, a srác egyáltalán nem nagyképű, sőt: elmondása szerint van olyan nyelv, amely jobban megy, és van olyan is, amely kevésbé.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=qrDPjGHAuk0]

forrás: Kolozsváros (via Vs.hu)