Faina Savenkova: Rossz gyerekek

Így változik meg az orosz-ukrán háború egyik napról a másikra

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Vlagyimir Putyin azzal, hogy négy ukrán régióban népszavazást hirdetett, és megfogadta, hogy minden szükséges eszközzel megvédi az új orosz területeket, egy teljesen új háború lehetőségének képét vetíti előre.

Oroszország szemszögéből az ukrajnai háború mindeddig egy „különleges hadművelet” volt, amelynek célja a függetlennek nyilvánított Luhanszk és Donyeck köztársaság védelme volt.

Moszkva nyolc éven keresztül nem lépett a Donbászból érkező kérésre, hogy ismerjék el függetlenként ezeket a köztársaságokat. Most Oroszország egy népszavazás lebonyolításán keresztül kész felvenni ezeket a régiókat az Orosz Föderációba, tehát Luhanszkot, Donyecket, valamint Herson és Zaporozhye régiókat.

Vlagyimir Putyin elnök szerdán Moszkvában bejelentette, hogy péntektől jövő szerdáig ezekben a régiókban népszavazást rendeznek az Oroszországhoz történő csatlakozásról. Ezt követően az orosz dumának kell döntenie majd arról, hogy elfogadja-e az eredményeket, és hivatalosan Oroszországhoz csatolja-e ezeket a területeket.

A referendum végeredménye nem lehet kérdéses, ami azt jelenti, hogy a régiók Oroszországhoz történő csatlakozásával drámaian megváltozik a háborús helyzet. Oroszország szempontjából többé már nem egyfajta segítségnyújtásról lesz szó a független köztársaságok milíciája mellett a köztársaságok védelmében, hanem már Oroszország részeként, jogilag egy teljesen új háború jelenik meg, melyben Ukrajna támadja Oroszországot a Nyugat támogatásával. Ezt előre tudva jelentették be a részleges mozgósítást, ami 300 000 tartalékost és más, harci tapasztalattal rendelkező katonát jelent.

Fontos kiemelni, hogy Putyin nem fenyegetőzött támadó atomháborúval, miközben a nyugat és Joe Biden teljesen mást állított, amit most a nyugati média felerősít. Putyin azt mondta, hogy Oroszország szükség esetén bármilyen eszközzel megvédi saját területét. Azt azonban nem lehet tudni, hogy milyen szintű ukrán támadásra lenne szükség ahhoz a jelenlegi orosz területek ellen, hogy az nukleáris válaszreakciót váltson ki.

A nukleáris figyelmeztetés azonban minden bizonnyal arra késztethetik a Pentagon-stratégáit, hogy az ukrán csapatok harci tevékenységét visszafogják többszörösen is meggondolva azt, hogy indítsanak-e nagyobb offenzívát Ukrajna területeinek visszafoglalására immáron Oroszországgal szemben.

Joe Lauria

Consortium News

A szerzőről: A Consortium News főszerkesztője, korábbi ENSZ tudósító, a The Wall Street Journal, a Boston Globe és számos más újság, köztük a The Montreal Gazette és a The Star of Johannesburg oknyomozó riportere

Fordítás: NIF

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó:

Zaharova: Biden hamisan idézte Putyint

Putyin részleges mozgósítást jelentett be Oroszországban (frissített)

Facebook hozzászólások
%d bloggers like this:
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkolót észleltünk!!!

Kérjük engedélyezze az internetfigyelo.com -on a reklámok megjelenítését azzal, hogy kikapcsolja a reklámblokkolót a böngészőjében!

Ezzel segíti a honlap működtetésének fenntartását.

Köszönjük!

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)
Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock