A Nemzet Zászlója az Andrássy Úton - Drábik János gondolatai a rendezvényről

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Így füstölög a Bloomberg: Magyarország blokkolta a Putyin elfogatóparancsáról szóló közös uniós nyilatkozatot

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot adjanak ki a Vlagyimir Putyin orosz elnök elleni nemzetközi elfogatóparancsról – közölték az ügyet ismerő személyek.

Budapest vétója azt jelentette, hogy Josep Borrell, az EU vezető diplomatája ehelyett saját nevében adott ki egy nyilatkozatot, amelyben „tudomásul vette” a Nemzetközi Büntetőbíróság döntését. A Bloomberg látta a közös nyilatkozat tervezetét. A magyar külügyminisztérium „hazugságnak” nevezte a vétóról szóló bejelentést.

„Az EU a Nemzetközi Büntetőbíróság döntését az elszámoltatási folyamat kezdetének tekinti, ami lehetővé teszi és az orosz vezetők felelősségre vonását az általuk elrendelt, lehetővé tett vagy elkövetett ukrajnai bűncselekményekért és atrocitásokért”

– fogalmazott Borrell a vasárnap este közzétett nyilatkozatban.

Hétfőn 26 uniós ország igazságügyi minisztere adta ki saját, az ICC döntését támogató nyilatkozatát, amelyet Magyarország nem írt alá.

Az ICC elfogatóparancsot adott ki Putyin és a gyermekek jogaiért felelős biztosa, Maria Lvova-Belova ellen az Ukrajnából történt gyermekrablásokkal kapcsolatos állítólagos háborús bűncselekmények miatt. Kijevben a tisztviselők több mint 16 ezer kiskorú erőszakos elhurcolásának feltételezett esetét vizsgálják – közölte Volodimir Zelenszkij elnök a múlt héten -, akik közül eddig csak mintegy 300-at sikerült hazahozni.

Az elfogatóparancsok egyelőre többnyire szimbolikusak, Moszkva pedig elutasította a lépést.

„Hazugság, hogy Magyarország megvétózta az EU nyilatkozatát az ICC-ügyről”

– mondta Mate Paczolay külügyminisztériumi szóvivő a Bloombergnek.

„Az igazság az, hogy Magyarország tudomásul veszi a Nemzetközi Büntetőbíróság döntését, és semmilyen módon nem kívánja kommentálni azt”.

A magyar kormány azt is világossá tette, hogy „nem fog ellenezni semmilyen nyilatkozatot sem a főképviselőtől, sem bármelyik tagállamtól” – mondta Paczolay. Borrell szóvivője azt közölte, hogy az EU külügyi szolgálata nem kommentálja a belső információkat.

Budapest álláspontja valószínűleg akkor kerül majd napirendre, amikor az uniós vezetők a héten csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben.

A Bloomberg által látott következtetéstervezetek jelenleg azt tartalmazzák, hogy a vezetők tanácsa „tudomásul veszi a Nemzetközi Büntetőbíróság által nemrég kiadott elfogatóparancsot Oroszország elnöke és a gyermekek jogaiért felelős biztosa ellen, az ukrán gyermekek Ukrajna megszállt területeiről Oroszországba történő jogellenes deportálásának és áthelyezésének háborús bűntette miatt”. Ez hasonló a Borrell által használt megfogalmazáshoz.

Több vezető valószínűleg erősebb megfogalmazást fog követelni. Több uniós vezető már a múlt héten, a Nemzetközi Büntetőbíróság határozatának kihirdetésekor külön-külön is üdvözölte azt – írta a Bloombergnek Magyarországról Simon Zoltán.

Bloomberg

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: