KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Nagybányai Horthy Miklós kormányzóvá választásának 101. Évfordulóján

Horthy Miklós kormányzó újratemetésének 28. évfordulóján – Zetényi-Csukás Ferenc megemlékezése és Reiner Péter beszéde

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Horthy család magyar földbe való temetésének 28. évfordulóján

-Személyes emlékek: Kenderes, 2021. szeptember 5-én-

A gyönyörűen felújított református templomban ünneplőbe öltözött emberek szerte az országból s szerte a trianoni diktátum által elszakított országrészekről. Előttem szegediek ülnek a padban, mellettem székely, amott pedig a Budapestről különbusszal érkezett emlékezők csoportját látom, míg egy szépszál délvidéki legényt szeretettel üdvözöl egy felvidéki barátom.

Bogdán Péter polgármester úr köszöntője rövid, de mégis mindenkit megszólít, aki arra vette az idejét, hogy Kenderesen tegye tiszteletét. És ez bizony becsülendő, ez lehet előttünk példaképp!

Hirtelenjében csend lesz a tömött templomban, kezdetét veszi az istentisztelet. Nagytiszteletű Cseh Judit lelkész asszony szolgálja híveit. Nem érzem azt, hogy csak a reformátusokhoz szól, sokkal inkább azt, hogy minden keresztény lelkületű magyarhoz. Szerény alázattal hiszem, hogy így van ez jól!

Az erős közösségi érzést nem töri meg Vesztergám Miklós tárogatója és Ujj Mária Tünde éneke, a tömeg velük együtt énekel…

A Horthy-kriptánál sokan gyűltek össze. Vitézek, tengerészek, Magyar Önvédelmi Mozgalom tagok, csendőrök, nemzetőrök és más hagyományőrzők mellett a derék civilek. Jó rájuk nézni, hiszen most nincs közöttük semmilyen valós vagy vélt véleménykülönbség. Most egy a cél:

A méltó megemlékezés.

Dr. Szakály Sándor professzor beszéde mértéktartó és nagyívű, számosan tovább is hallgatták volna még, éppen úgy, mint Reiner Péter vészkorszak túlélő, Kovács Pál által elmondott üzenetét.

A Horthy Miklós Társaság aranyérmét Dorogi György választmányi elnöktől éppen ő veheti át, jó volt látni az örömét és az őszinte mosolyát. Bizony, megérdemelte már!

Bogdán polgármester úr is elismerést ad át, de a taps inkább neki jár. Kenderes nem felejtette el Horthy Miklóst és családját, Isten tartsa meg a helyiség és annak elöljáróinak szokását!

A koszorúzó főhajtás méltó volt a megemlékezéshez, nem volt tolongás, nem volt magamutogatás.

Ez is érdekelheti:  Radnóti László: Anyakép – kétféle ecsettel

Végül a Nemzeti Imánk eléneklése zárta a rendezvényt…

Köszönjük Kenderes, köszönjük jelenlévők és köszönjük mindazoknak is, akiknek a lelke velünk volt!

Zetényi-Csukás Ferenc


Reiner Péter vészkorszak-túlélő beszéde:

Tisztelt megemlékező Honfitársaim, kedves Barátaim!

Az élet úgy hozta, hogy a legnagyobb sajnálatomra szeptember 5-én vasárnap szoros családi és kebelbaráti ügyek jelenlegi határainkon túlra hívtak Felvidékre, egy jóval korábbi meghívás okán!

Ezért a mai megemlékezésen csakis lélekben lehetünk együtt, de így együtt vagyunk, és együtt hajtunk főt Kormányzónk emléke előtt. Jogos a kérdésfeltétel, miért oly fontos része felnőtt életemnek Vitéz Nagybányai Horthy Miklós Kormányzónk ránk hagyományozott élete emberi, politikai illetve történelmi tanulságai és emlékének folyamatos ápolása?

Mind ahányszor, amikor csak erre módom volt jelen voltam, vagyok és leszek mind azokon a közös megemlékezéseken, ahova a szervezők a Kormányzónk életútjával kapcsolatosan meghívnak, és amikor erre felkérést kapok, meg is szólalok! Így volt ez a múltban és így lesz a jövőben is.

Sokszor leírtam és elmondtam már a közmédiában, nyilvános szerepléseken, hogy mit jelentett számomra az a közösségi élmény, hogy – hála a sajnos 2004-ben váratlanul eltávozott drága feleségemnek, akinek családja kora ifjúságától hűen ápolta Kormányzónk emlékét -, ott lehettem segítségével 1993 szeptemberében azon közel százezer ember között, akik a világ minden tájáról összesereglettek, hogy jelen lehessenek Horthy Miklós Kormányzónk hazahozatala utáni újratemetésén, végre magyar földben, a család birtokán, Kenderesen.

Nyugodtan kimondhatom, hogy a látottak és tapasztaltak, a szakrális közösségi élmény alapján egyéni sorsfordító, meghatározó élményemmé váltak az itt akkor történtek. Nem részletezem, hiszen akik ma itt vannak, pontosan tudják részben saját, részben a hozzájuk közel állók élményeiből, hogy akkor mi történt Kenderesen és ez milyen hatással volt nagyon sok ember egyéni és közösségi életére.

Ez is érdekelheti:  Több kutatás is igazolja a Kárpát-medencei őshaza elméletét - Nem vagyunk jöttmentek

Ez alól és sem vonhattam ki magam annak ellenére sem, hogy azidőtájt már nyilvános „titok ” volt soha nem tagadott, de nyíltan csak nagyon későn felvállalt származásom, családi gyökereim. Olyan példát láttam Kenderesen, melynek később alaposan utána olvasva és hiteles barátomtól tanulva új célokat tűzött ki életemben.

Az pedig, hogy Kormányzónk politikai, történelmi, nem utolsó sorban erkölcsi hagyatéka ma nem egyesíti, hanem sajnos egymással szembeállítja nemzetünket 1993 óta számomra is folyamatos kihívást és önzetlen szolgálatot, feladatot tűz elém.

Kitüntetően itthon és otthon is egyaránt feladat ebben a képtelen politikai és történelmi helyzetben, mely több mint egy évszázada bünteti közös Magyar Nemzetünket a végtelen fájdalmas és igazságtalan ránk kényszerített trianoni diktátum következtében.

Példaértékűként kell nemzetünk erre fogékony részének bemutatnunk a gyalázatos trianoni diktátum elleni kormányzói fellépést az össznemzetünk által támogatott, mai érvényes jövőképünket és az ehhez illesztett nemzetegyesítő politikai törekvést 1920 és 1944 között, melyet akkor egész magyar nemzetünk támogatott, beleértve akkori magyar zsidóságunkat is. Nem vagyok történész és nem tisztem részletekbe belemenni, ezt megteszik majd hozzáértő barátaim most is a jövőben is.

Viszont kötelességem újra és újra kijelenteni, hogy nincs és nem is lehet történelmi kettős mérce a mérlegelésben, amikor a náci vagy a bolsevik emberirtásra gondolunk és emlékezetkultúránkban megidézzük ezeket a borzalmakat. Családom, felmenőim tragédiája, hogy akként gyászolom a munkaszolgálatból elhurcolt és sajnos az egyik náci megsemmisítő haltáborban köddé vált hősi, mártír édesapámat és nagyapámat – a többi hozzátartozómat meg sem említve -, mint ahogy szintén a Magyar Honvédségben kötelező munkaszolgálatot teljesítő, a doni frontról a ruszkik által elhurcolt két anyai nagybátyámat, akik szovjet megsemmisítő haláltáborban lelték védtelen magyarként mártírhalálukat jeltelen sírokba lökve testüket, ezzel is megalázva őket!

A XII. kerületi  budai zsidó  kórház ahol 1944 június első napján születtem, hat hónappal később 1945 január elején, majd két nappal később a szintén Budapest XII. kerületében található idősek otthona
lakói, orvosai és ápolói is áldozatául estek a féktelen gyűlöletnek, közel háromszázan.

Ez is érdekelheti:  Dr. Bene Gábor: Ki tehát a Magyarok Istene? - A WEF egyre ellenségesebb a kereszténységgel

Mindez nem terheli és nem is terhelheti Kormányzónk lelkiismeretét, aki álláspontom és történelmi ismereteim szerint minden lehetségest megtett attól kezdve, hogy értesült azokról a tényekről, melyek a náci munka- és megsemmisítő-táborból sajnos későn hozzá elérkeztek.

Az nem véletlen, hogy a portugáliai Estorillban, ahol Kormányzónk és családja élni kényszerült, a háború után több zsidó család által fenntartott alapítvány támogatta őt folyamatosan haláláig.

Az sem véletlen, hogy 1993-tól folyamatos a zsidó származásúak koszorúi Kenderesen a család nyugvóhelyén, közöttük az enyém is pont úgy elhelyezve, mint a Hit Gyülekezete magyarságellenes szekta gyűlölethullámai közepette 2013 novemberében felavatott Kormányzónk szobra előtt, az általa alapított Hazatérés Templomában, Budapesten.

Folyamatos tehát az a nemzetmentő munka, amit én is magamra vállaltam lélekben itt ma Kenderesen is, hogy hitelesen bemutassuk Kormányzónk máig is érvényes hagyatékét, mely meggyőződésem szerint újra integrálja magyar nemzetünket és elkerülhetetlenül részéve lesz majd  a jövőben kialakítandó nemzetpolitikának és nemzetstratégiának az egész Kárpát-medencében.

Az Isten áldja Horthy Kormányzónk emlékét és drága Magyar Nemzetünket!

Kenderes 2021. szeptember 5-én

Reiner Péter
Vészkorszak-túlélő

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó: 

Egy kis történelem: Prof. Dr. Bokor Imre – Horthy Miklós kormányzó rövid életrajza

Zetényi-Csukás Ferenc: Egy kormányzó gazdagsága – Néhány szó, vitéz nagybányai Horthy Miklós vagyonának gyarapodásáról

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük