Hortay: Jó volna nem megvárni, hogy dühös európai tömegek kényszerítsék ki a változást az unióban

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Azonnal felül kell vizsgálni a szankciókat

– Európa energiaválsága a magyar családokat is elérte. Sajnos úgy tűnik, hogy a következő hónaptól, az átlag felett fogyasztó háztartások energiaköltségei növekedni fognak – mondta a közösségi oldalára feltöltött videóban Hortay Olivér.

A Századvég energetikai üzletágának vezetője jelezte:

Európa más országaiban viszont félő, hogy családok tömegeinek ellátása kerül veszélybe, vagyis nekik egyáltalán nem lesz lehetőségül élvezni otthonaik melegét. 

– A helyzet kritikus, lássuk mi az a három dolog, ami szükséges lenne a megoldáshoz. Elsőként a nyugati politikusoknak változtatniuk kell a kommunikációjukon. A háború kirobbanása óta tapasztalható áremelkedés nagyrészt nem a konkrét eseményeknek, hanem a fenyegető nyilatkozatoknak köszönhető – magyarázta a szakértő.

 

– A szankciópárti politikusok március eleje óta lebegtetik a gázembargót és ezzel folyamatos feszültséget okoznak a piacon. Emellett Oroszország azért korlátozta a szállításait az Északi Áramlat 1 gázvezetéken, mert Németország bejelentette, hogy 2024 után egyáltalán nem vásárol majd energiát Moszkvától. A vezeték karbantartása miatt jelenleg egyáltalán szállítás és Berlin már hetek óta arra készíti a piacokat, hogy ez tartósan így marad

– ismertette Hortay Olivér. Szerinte ezért az árakat a félelem hajtja, melyet a nyilatkozatok táplálnak.

Az elhibázott kommunikáció megszüntetése az árakat is lehűtené.

– A második feladat az, hogy végleg el kell felejteni az európai közösség érdekeivel ellentétes és a háborún túlmutató szankciókat. Mára ott tartunk, hogy a béke önmagában nem oldaná meg az energiaválságot, mert nem lenne elegendő egyes szankciók feloldásához

– mondta a szakértő.

Hangsúlyozta: az elfogadott szabályok mellett például az olajembargó megszüntetése csak teljesen irreális körülmények között történhetne meg. Mostanra viszont bebizonyosodott, hogy orosz energia nélkül Európa középtávon is működésképtelenné válhat.

Így nemcsak a békét kell elérni, de a kontraproduktív szankciók kritériumrendszerét is azonnal felül kell vizsgálni. Az energiaszállításokat érintő új szankciók bevezetéséről pedig szó sem lehet.

− Végül, bár ez mára kevesebb figyelmet kap, az energiaválság már megelőzte a háborút. Az európai energiapiac a konfliktustól függetlenül is strukturális problémákkal küzd, ami nagyrészt Brüsszel hibás energiapolitikájának a következménye. A mostani helyzet teljes körű rendezéséhez tehát elengedhetetlenül szükség lesz a korábbi uniós törekvések reformjára. Elfogadhatatlan, hogy az unió szakpolitikáját az árak mesterséges megemelésére és a közösség saját megbízható termelő kapacitásainak leépítésére alapozzuk. Ehelyett biztonságos és megfizethető ellátásra kell törekedni

– tette hozzá Hortay Olivér.

A helyzet tehát bár súlyos, nem reménytelen. A megoldáshoz azonban a nyugati politikusoknak változtatniuk kell korábbi szemléletmódjukon. Jó volna nem megvárni, hogy ezt dühös európai tömegek kényszerítsék ki.

 

Magyar Nemzet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük