KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kérjük, támogassa a magyarok emberi jogaiért küzdő Nemzeti Jogvédő Szolgálatot (njsz.hu) a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Adószám: 19334684-1-05

Hiába sietett Kijevbe a NATO-főtitkár, Európa haláltáncba lovalja magát, miközben az oroszok áttörték az ukrán frontot

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Európa most egy olyan haláltáncba lovalja magát, amelyet védelmi vagy biztonságpolitikai szempontból nem lehet értelmezni – nyilatkozta a hirado.hu-nak Somkuti Bálint az orosz–ukrán háború kapcsán. A Mathias Corvinus Collegium geopolitikai műhelyének kutatója szerint hiába látogatott Kijevbe Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, az orosz erők már két helyen is áttörték az ukrán védelmi vonalat, ami egyértelműen jelzi az ukrán erők gyengülését.

Az orosz erők már több helyen is áttörték az ukrán védelmi vonalakat. Az egyik ilyen áttörést Kupjanszk környékén érték el, a másikat pedig Avgyijivka városa mellett a múlt héten. Ez lehet az oka annak, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkár most Kijevbe látogatott, hogy a szövetség támogatásáról biztosítsa Volodmir Zelenszkij elnököt – mondta Somkuti Bálint. A szakértő arra is rámutatott, hogy a védelmi vonalak áttörése alapján az ukrán erők helyi szinten már bajban vannak.

„Ennek egyik fő oka az, hogy az Egyesült Államoktól érkező 61 milliárd dolláros katonai segélycsomag elkésett, emellett pedig eleve olyan kitételeket tartalmaz, amelyeket csak évek alatt tud teljesíteni az amerikai hadsereg” – mondta.

Somkuti Bálint hangsúlyozta, hogy Ukrajna nem kapott plusz tüzérségi eszközöket, de lőszerből és légvédelmi rakétából sem kaptak eleget. A most szállított eszközök valamelyest javítani fognak a helyzetükön, de a pontos mennyiségek ismeretlenek. „Ennek a háborúnak az ütemét figyelembe véve ez egy pár hónapra oldhatja meg a problémát ideális esetben is” – tette hozzá.

A NATO-főtitkár kijevi látogatása kapcsán a szakértő megjegyezte: a NATO támogatása Ukrajna felé erkölcsileg maximális szinten van továbbra is, a kérdés viszont az, hogy anyagi szinten hol áll.

Az izraeli konfliktus egyértelműen fontosabb Amerika számára, amelyet az is jól mutat, hogy amikor Irán megtámadta Izraelt, az amerikai F–35-ös vadászgépek azonnal a zsidó állam segítségére siettek.

Európai ígéretek

Azzal kapcsolatban, hogy több európai uniós tagállam is tovább fokozná az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat, a szakértő emlékeztetett: Európa az elmúlt húsz évben teljesen leépítette a saját védelmi iparát, amelynek hátrányai most mutatkoznak meg.

„Hiába van rendkívül határozott és már-már a hisztériába menő politikai támogatása Ukrajnának Európában, ha ezt nem tudja fegyverekre és katonai eszközökre váltani” – mutatott rá.

Somkuti Bálint szerint emellett az Egyesült Államoknak is megvannak a maga problémái: hiába vannak tartalékkészletei, ha nem lehet tudni, hogy azok mire elegendők egy hirtelen háborússá alakuló világban. Mint mondta, Washington éppen ezért óvatos. „Azt sem szabad elfelejteni, hogy ott van a fő konfliktus Tajvan környékén, amiről szintén nem tudni, hogy milyen irányt vesz.”

A szakértő úgy véli: Európa magára maradt az Ukrajnával kapcsolatos harcias álláspontjával.

A NATO egyenlő Amerikával

„Az alapvető helyzet az, hogy az európai hadseregek most már csak a saját védelmükre elegendő, sőt sokszor arra sem elegendő készletekkel rendelkeznek” – fogalmazott Somkuti Bálint. Arra is rámutatott, hogy a körülmények ellenére például Dánia éppen a teljes tüzérségét készül felajánlani Ukrajnának.

„Európa most egy olyan haláltáncba lovalja magát, amelyet védelmi vagy biztonságpolitikai szempontból nem lehet értelmezni” – tette hozzá.

A szakértő szerint Európa olyan mértékben támogatja Ukrajnát szóban és tettekben, mintha egy NATO-tagállamról lenne szó. Mindezt pedig annak ellenére teszik, hogy a NATO-val szemben Oroszország katonai hátrányban van. Azt is megjegyezte: a NATO alapvető problémáját az jelenti, hogy a szövetség szinte teljes erejét az Egyesült Államok adja.

Ez is érdekelheti:  Robert Fico túl van az életveszélyen

Oroszország felőrölheti Ukrajnát?

Arról, hogy elképzelhető-e a jelenlegi helyzetben, hogy az orosz erők teljesen áttörik az ukránok védelmét, Somkuti Bálint elmondta: ennek a kockázata már egy éve megvan. Mint mondta, annak ellenére, hogy nincsenek pontos információk az oroszok erők képességeiről és az orosz vezetés politikai szándékáról, az nyilvánvalóan látható, hogy az ukránok fogyatkoznak. „Gondoljunk csak a tüzérségi lőszerhiányra, a légvédelmi rakétahiányra, a fogyatkozó harckocsikra, amelyekből szintén nem érkezik utánpótlás” – húzta alá, majd hozzátette:

a katonai képességek fogyatkozását már eddig is csak az ukránok fanatizmusa tudta lassítani.

Emlékeztetett, hogy tavaly Bahmut eleste után, valamint az ukrán ellentámadás kudarcát követően már egyértelmű volt, hogy Ukrajna csak vereséggel szállhat ki a háborúból.

„Minden elismerés az ukrán katonákat illeti, amiért az életüket és vérüket adják hazájuk szabadságáért, de fölmerül a kérdés, hogy ezt meddig érdemes folytatni” – fogalmazott.

A kérdésre, miszerint elképzelhető-e, hogy Ukrajna politikai vezetése összeomlik a fokozódó nyomás alatt, a szakértő úgy válaszolt: az oroszok társadalmi szinten is felőrlik Ukrajnát. Mint mondta, Moszkva erőfeszítései 2022 májusa óta már nem kifejezetten a területszerzésre irányulnak. Ezt jelzi, hogy feladták Herszon megyének a Dnyeperen túli területeit, mert túl nagy veszteséget okozott volna a megtartása.

„Ehelyett a fő céljuk egyértelműen az, hogy Ukrajnát akár társadalmilag, akár gazdaságilag, akár katonailag összedöntsék” – emelte ki.

Somkuti Bálint szerint az ukrán társadalom összeomlása reális veszélyt jelent Kijev számára. A kutató emlékeztetett, hogy május 21-én lejár Zelenszkij elnök mandátuma, amikortól arra a parlamentre száll vissza a végrehajtó hatalom, amelyben már nincsenek ellenzéki tagok. Mint mondta, az oroszok éppen ezért fokozhatják a nyomást a frontvonalakon, hogy addigra olyan helyzet álljon elő, amely egyaránt megterheli az ukrán társadalmat és a katonai erőket.

Ez is érdekelheti:  Elhallgatja a baloldali sajtó Karácsonyék újabb, bűncselekménygyanús botrányát

hirado.hu

Kiemelt kép: Orosz harckocsival tüzelnek ukrán állásokat egy meg nem nevezett helyszínen az ukrán fronton 2024. április 7-én (Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium).

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük