KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Hét éves csúcson a rubel – már 20 százalékkal erősebb mint a szankciók előtt volt

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az orosz valuta 2015 júniusa óta a legerősebb szintet érte el az euróval szemben, mivel egyre több európai vállalat tesz eleget Moszkva azon követelésének, hogy a földgázimportot rubelben fizessék ki.

Hétfőn a moszkvai tőzsdén a rubel az euróval szemben 58,80, a dollárral szemben 57,40 es szinten jegyezték (14:20-kor). Szakértők megjegyzik, hogy a tőkekontroll, az import összeomlása és a megugró energiaárak miatt a rubel mintegy 20 százalékkal erősebb, mint a szankciók előtt.

Sok európai gázvásárló tesz eleget Vlagyimir Putyin elnök követelésének, és a Gazprombanknál deviza- és rubelszámlákat nyitnak, hogy az átutalt pénzeszközöket ott átváltsák. Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes szerint a Gazprom több mint 50 külföldi ügyfelének mintegy fele már nyitott ilyen számlát.

“A dollárra és az euróra nehezedő nyomás növekedni fog, ahogy egyre több gázvásárló nyit speciális számlákat” – idézte a Bloomberg George Vaschenkót, a Freedom Finance orosz tőzsdei műveletekért felelős részlegének vezetőjét. “Nem lesz minden nap nyomás – és a valuta visszaeshet az 59-60 rubeles sávba -, de biztosan lesznek újabb erősödési hullámok” – tette hozzá.

A Sberbank egyik deviza- és árfolyam-stratégája, Jurij Popov azt jósolta, hogy a rubel a harmadik negyedév elejére elérheti az 50 dolláros árfolyamot.

Az orosz valuta a Bloomberg adatai szerint idén globálisan a legjobban teljesítő valutája. Egyes nyugati elemzők azonban azt állítják, hogy a rubel hivatalos árfolyama mesterséges az orosz központi bank által bevezetett tőkekontroll miatt.

Ezen ellenőrzések részeként az orosz állampolgárok és lakosok a hivatalos árfolyamon vásárolhatnak eurót, amerikai dollárt vagy más európai valutát, de szeptember 9-ig nem vehetik ki a külföldi pénzeszközöket. Azok, akik március 9-e előtt amerikai dollár- és eurószámlával rendelkeztek orosz bankoknál, szeptember 9-ig 10 000 dollárt vagy ennek megfelelő összeget vehetnek fel. Az orosz állampolgárok azonban bármilyen más külföldi valutát vásárolhatnak, és a rubelkivétel sem korlátozott.

Orosz Hírek

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: