KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Helytartó: Joe Biden magához rendelte Ursula von der Leyent Washingtonba

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Washingtonba utazik Ursula von der Leyen, hogy találkozzon Joe Bidennel – közölte a Fehér Ház. Sajtóértesülések szerint az Európai Bizottság elnökét az amerikai elnök hívta a Fehér Házba, hogy a háborúról, a kínai fegyverszállításokról és a szankciókról tárgyaljon vele.

A Századvég jogi szakértője az M1-nek azt mondta: Joe Biden magához rendelte az Európai Bizottság elnökét, pont úgy, ahogyan azt a helytartó teszi az alárendeltjével. Az elemző azt is mondta, hogy az Egyesült Államok gyarmattartó magatartást tanúsít az Európai Unióval szemben.  

Joe Biden az Egyesült Államokban találkozik Ursula von der Leyennel – erről írt pénteken a brüsszeli ügyekkel foglalkozó Politico. A cikk szerint az Európai Bizottság elnöke jövő pénteken utazik Washingtonba.

Joe Biden azért hívta meg a bizottság elnökét, mert a NATO szerint Kína fontolgatja, hogy fegyverekkel is segíti Oroszországot, ami miatt az Egyesült Államok szankciókat helyezett kilátásba Kínával szemben is. Biden pedig erre hívná fel Ursula von der Leyent is.

A találkozót a Fehér Ház is megerősítette. Azt írták: Joe Biden alig várja, hogy hivatalában fogadja az Európai Bizottság elnökét.

Február közepén robbant a hír, mely azóta bejárta a világsajtót: Brüsszel a tagállamok helyett az Egyesült Államokkal egyeztetett a szankciókról. A kiszivárgott információk szerint Ursula von der Leyen már 2021 decemberében tárgyalt az amerikai elnökkel az Oroszország elleni embargókról.

Vagyis már a fegyveres konfliktus kitörése előtt eldönthették az Európát súlyosan érintő gazdasági szankciók részleteit. Ursula von der Leyen végül egy müncheni panelbeszélgetésen elismerte az egyeztetéseket. „A kabinetem és a bizottság már decemberben megkezdte a potenciális szankciók kidolgozását a Fehér Házzal és az Egyesült Államok pénzügyminisztériumával” – fogalmazott Ursula von der Leyen, majd azt állította: a közelgő háborúról az amerikai hírszerzéstől kaptak információkat, emiatt indultak meg a szankciókról szóló tárgyalások is.

„Éjt nappallá téve dolgoztunk, hogy összehangoljuk a nagyon különböző kereskedelmi rendszerünket és olyan szankciókat dolgozzunk ki, amelyek a nélkülözhetetlen technológiát és termékeket célozzák. Ez tette lehetővé, hogy a háború második, negyedik és tizedik napján már nagyon kemény szankciós csomagot tudtunk az asztalra tenni. Ebben az Egyesült Államok háború előtti figyelmeztetése nagy segítség volt” – mondta az Európai Bizottság elnöke.

Elemzők szerint a szankciók azóta földre vitték az Európai Unió gazdaságát. Miközben az Egyesült Államok számos előnyre tett szert, például az Európába szállított gáz- és olajexportnak köszönhetően.

Ifj. Lomnici Zoltán: az Egyesült Államok a “gyarmattartó testtartásában” tárgyal Európával

Az Egyesült Államok egyfajta “posztmodern gyarmattartónak a testtartásában” tárgyal az Európai Unióval – mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője az M1 péntek délutáni műsorában annak kapcsán, hogy jövő pénteken Washingtonban találkozik Joe Biden amerikai elnök és Ursula von der Leyen, a Európai Bizottság elnöke.

A szakember kijelentette: a transzatlanti viszonyrendszerben az EU, illetve vezetése “alárendelt szerepet játszik”, Joe Biden és Ursula von der Leyen nem egyenrangú partnerek.

Ez esetben nem áll távol a valóságtól, hogy a “helytartó magához rendeli alárendeltjét” – fogalmazott, hozzátéve: ez az önállótlanság kihat a kétoldalú kapcsolatokra és az EU-n belüli is számos feszültséget gerjeszt.

Közölte: több szankciónak bevallottan az amerikai kormányzat az ötletgazdája. Gazdasági, politikai és katonai téren teljes káosz és fejetlenség jellemzi az EU-t – hangoztatta ifj. Lomnici Zoltán.
Igazuk lesz azoknak, akik szerint “az EU egy amerikai projekt”, a 2020-as évek már erről szól – mondta.

A kínai fegyverszállítások kritikája is a kettős mérce alkalmazását jelenti: amit az egyik oldalon természetesnek vesznek, az a másik oldalon tiltott – tette hozzá.

Az Európai Bizottság elnöke ellen jelenleg is vizsgálat zajlik Brüsszelben, miután kiderült, hogy 2020-ban 35 milliárd dollár értékben kötött szerződést a Pfizerrel az uniós vakcinabeszerzések kapcsán. A csaknem kétmilliárd adag oltóanyagról Von der Leyen és a többségében amerikai tulajdonú vállalat igazgatója csak egy sms-ben egyezett meg.

hirado.hu

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: