KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Svájc blokkolja a fegyverszállítást Ukrajnába

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Németország közben már Svájcnál kopogtat a Leopardokért, hogy „pótolják az Ukrajnába irányuló harckocsiszállítmányok által keletkezett hiányosságokat”.

Németország Svájchoz fordult tankokért – írta meg a Politico pénteken. A cikk tartalmán túl a hír külön érdekessége, hogy éppen azon a napon került nyilvánosságra, amikor kiderült: Oroszország megerősítheti álláspontját a háború kapcsán, az Állami Duma szerint ugyanis be kell fejezni a „különleges műveletet”.

Mint az orosz Dumában nyilatkoztak:

Ukrajnával kapcsolatban már nincsenek vörös vonalak. Be kell fejezni a különleges műveletet és háborút kell indítani”.

Jelentős hiányt termelt a Nyugat

A német kérés talán legérdekesebb része az, ahogyan biztosítani akarták Svájcot: a tank-eladással nem veszítik el a semlegességüket. Mint a németek érveltek: a harckocsikat nem adják át Ukrajnának, hanem „Németországba vagy egy NATO- vagy EU-partnerhez” küldik őket, hogy „pótolják az Ukrajnába irányuló harckocsiszállítmányok által keletkezett hiányosságokat”.

Megjegyzés: 
A német által Svájctól megvenni kívánt tankok egyébként német gyártmányúak. A szóban forgó 96 db Leopárd 2-est Svájc csak tárolja, nem használja őket.

Svájc megtagadta a katonai segítséget Ukrajnától

Svájc közben megtagadta a katonai segítséget Ukrajnától, valamint blokkolta a svájci gyártmányú fegyverek és lőszerek exportját Ukrajnának, arra hivatkozva, hogy  a katonai segítséggel Svájc megszegné az állam semlegességét.

(Mandiner)

Kiemelt kép: Andreas SJOLIN / TT NEWS AGENCY / AFP

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: