KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Hazaárulás címén indult büntetőeljárás a magyar himnusz eléneklése miatt

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Hazaárulás mellett Ukrajna területi integritásának megsértése és dokumentumhamisítás címén indított büntetőeljárást az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a kárpátaljai Szürte település helyi képviselői ellen, amiért az ünnepélyes beiktatási ülésen elénekelték a magyar himnuszt – hozta nyilvánosságra az Ukrajinszki Novini hírportál szombaton az SZBU hivatalos tájékoztatását. A

z értesülést a távirati iroda idézte, tudatva: további részleteket a szolgálat nem közölt, mondván, a vizsgálat folyamatban van. Így az sem derült ki, kihallgatták-e az érintett képviselőket.

Az ügy előzményeiről szólva a távirati iroda felidézte: az SZBU december 1-jén hozta nyilvánosságra, hogy vizsgálatot indított annak kiderítéséért, jogszabályba ütköző volt-e az, amikor a kárpátaljai Szürte településen a helyi képviselők beiktatásukkor elénekelték a magyar himnuszt. Az eset november 21-én történt, de a himnuszéneklésről titokban készített videofelvétel csak később került napvilágra. Az SZBU szerint a helyi közösségi vezető kezdeményezésére énekelte el a magyar himnuszt az október végi helyhatósági választásokon újonnan megválasztott tanácstagok egy része. – A biztonsági szolgálat dokumentumokat kapott az eseményről, és most gondosan ellenőrzi őket. Az ellenőrzés eredményei alapján megteszik a megfelelő válaszintézkedéseket – közölte december 1-jén az SZBU.

Még aznap a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mögött álló Nép Szolgája parlamenti frakciójának két tagja, Vitalij Bezhin és a párt frakcióvezetője, Olekszandr Kornyijenko közölte, hogy ők fordultak ez ügyben az SZBU-hoz.

Összehangolt támadássorozat zúdult az elmúlt napokban a kárpátaljai magyar közösség ellen, aminek csúcspontja a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség egyes intézményeiben és a szervezet elnökének a családi otthonában tartott titkosszolgálati akció keretében lezajlott házkutatás volt – írta lapunk december elején. Az ezt megelőző napokban nem engedték be Ukrajnába Grezsa István miniszteri biztost, a szélsőséges Jobb Szektor egyik álarcos aktivistája Beregszász várostáblájánál rögzített videóban kegyetlen leszámolással fenyegette meg a kárpátaljai magyarokat. Ebbe a sorba illik bele, hogy az Ung-vidéki, magyar többségű szürtei kistérség elöljáróit azért vegzálják az ukrán szervek, amiért a képviselőtestület tagjai alakuló ülésükön elénekelték a magyar himnuszt is.

Ez is érdekelheti:  Két megállapodás született Svédország és Magyarország között

Magyar Nemzet

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük