KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Hatalmas értékben küldött eddig hadianyagot Csehország Ukrajnának

Csehország eddig 6,75 milliárd korona (108 milliárd forint) értékű hadianyagot küldött az orosz támadás ellen védekező Ukrajnának – közölte a cseh védelmi minisztérium szerdán Prágában.

A cseh kormány a haditechnika, a fegyverek és a lőszerek Ukrajnába küldését bizalmas rendszerben tárgyalja és hagyja jóvá, majd a védelmi miniszter javaslatára utólagosan ad róla tájékoztatást.

Jana Cernochová védelmi miniszter a legfőbb közjogi méltóságok hétfői hradzsini tanácskozása után jelentette be, hogy az Ukrajnának eddig szállított katonai segélyről a héten hoznak nyilvánosságra részleteket.

A tárca által szerdán közzétett listából kiderül, hogy a csehek eddig egyebek között nyolc katonai légi szállítóeszközt, 62 tankot, 131 gyalogsági páncélozott harckocsit, 26 speciális vegyi felderítő autót, 16 speciális légvédelmi autót, 47 teherautót, 13 tarackot és 12 rakétavetőt küldtek az ukránoknak.

A legfelsőbb cseh közjogi méltóságok prágai tanácskozásukon egyetértettek abban, hogy Csehország továbbra is minden segítséget megad az orosz támadás ellen védekező Ukrajnának. Prága arra számít, hogy a NATO közelgő washingtoni csúcstalálkozóján megvitatják a szövetség viszonyát Oroszországhoz, és megerősítik az Ukrajnának nyújtandó támogatás folytatását.

„A csúcstalálkozó egyik feladata az lesz, hogy átfogó stratégiát dolgozzon ki az Oroszországhoz fűződő viszony terén. Oroszországot eddig partnerként kezelte tervezésében a NATO, de Oroszország jelenlegi viselkedése miatt alapvető és rendszerszintű változásra van szükség ezen a téren”

– mondta újságíróknak Petr Pavel államfő, aki Csehország képviseletében vesz részt a washingtoni tanácskozáson.

A cseh elnök szerint a NATO-nak a jövőben nagyobb szerepet kell vállalnia az Ukrajnának nyújtandó segítség koordinálásában.

 

Kiemelt kép: Ukrajna Védelmi Minisztériuma 

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük