KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Harc a túlélésért: a fogyasztás sürgős csökkentésére szólították fel a franciákat

A franciáknak haladéktalanul el kell kezdeniük jelentősen csökkenteni az energiafelhasználást – jelentette ki három nagy francia energiavállalat vezetője vasárnap.

Arra figyelmeztettek, hogy a következő télen, akár társadalmi zavargások is kitörhetnek, ha az ország gáztartalékait nem pótolják – közölte a France-Presse (AFP). 26. 

„Az erőfeszítésnek azonnalinak, kollektívnek és jelentősnek kell lennie” – írta Patrick Pouyanne a TotalEnergies-től, Jean-Bernard Levy az EDF-től és Katherine McGregor az ENGIE-től a JDD Weekly-ben megjelent közös cikkben.
A felszólítás azt követően hangzott el, hogy a francia kormány a héten bejelentette, őszig ki kell húzni a rendelkezésre álló földgáztartalékokkal, mivel az európai országok az elhúzódó ukrajnai konfliktus miatt arra készülnek, hogy leállítsák az orosz gázimportot. Eközben a franciák úszó terminált építenek a cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására.
A három francia energetikai vezető az újságban azt mondta, hogy „a nehézségek miatti emelkedő energiaárak veszélyeztetik a társadalmi és politikai helyzetet és jelentős hatással vannak a háztartások vásárlóerejére”. Ugyanakkor felszólították a francia állampolgárokat és cégeket, hogy változtassák meg szokásaikat és azonnal korlátozzák energiafogyasztásukat, legyen szó elektromos áramról, gázról vagy olajtermékekről.”

 

Szerintük a kiemelt figyelmet kell fordítani a a földgázkészletek nyári pótlására, valamint a „nemzet energiapazarlásának felszámolása”.

Franciaország kevésbé függ az orosz gázellátástól, mint a szomszédos Németország. Villamosenergia-szükségletének csaknem 70 százaléka atomenergiából származik. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint azonban Párizsnak fel kell gyorsítania az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiatechnológiák és energiahatékonysági megoldások bevezetését, ha Nyugat-Európa legnagyobb országa el akarja érni energetikai és éghajlati céljait – jegyzi meg az AFP.

 

Kiemelt kép: Egy párizsi tüntető zászlaján a felirat: „Az élet – igen! Túlélés – nem!”.Illusztráció: AFP

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük