KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Grúz légióparancsnok: közel 20 ezer külföldi harcos van jelenleg Ukrajnában

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Akár 3000 brit állampolgár is harcolhat jelenleg az ukrán csapatok oldalán az orosz erők ellen – közölte kedden a The Independent című brit napilap egy külföldi önkéntes egység parancsnokára hivatkozva.

Mamuka Mamulashvili, aki az úgynevezett grúz légiót vezeti, újságíróknak elmondta, hogy jelenleg összesen közel 20 ezer külföldi harcos szolgál önkéntes egységekben Ukrajnában. Mamulashvili becslései szerint közel hetedük, azaz csaknem 3000 brit állampolgár.

A parancsnok a továbbiakban elárulta, hogy a britek után az amerikaik közül vannak a legtöbben az ukrán fronton.

London nem tett közzé hivatalos számadatot az Ukrajnáért harcolni indult britekről.

Amióta Moszkva megindította hadműveletét, a brit felső vezetés vegyes üzeneteket küldött a konfliktusövezetbe induló brit önkéntesekről.

A BBC One vasárnap reggeli műsorában február végén Liz Truss brit külügyminiszter úgy érvelt: “ez olyasmi, amiről az emberek maguk dönthetnek”, hozzátéve, hogy “ha az emberek támogatni akarják” az ukránok “szabadságért és demokráciáért folytatott küzdelmét, ő “támogatni fogja őket ebben”.

Ugyanakkor Truss saját minisztériuma honlapján arra figyelmeztetett, hogy azok, akik Ukrajnába utaznak, hogy “harcoljanak, vagy segítsenek másoknak a konfliktusban részt venni”, büntetőeljárás alá vonhatók, ha visszatérnek az Egyesült Királyságba.

A Downing Street akkoriban gyorsan elhatárolódott nyilvánosan a külügyminiszter megjegyzéseitől, és szóvivője arra szólította fel a brit állampolgárokat, hogy tartsák be a vonatkozó utazási tanácsokat.

Ben Wallace védelmi miniszter megjegyezte, hogy “hacsak nincs megfelelő kiképzésük, vannak jobb módjai is annak, hogy hozzájáruljanak Ukrajna biztonságához”.

A BBC-nek március elején adott interjújában Sir Anthony David Radakin admirális, a brit fegyveres erők vezetője is ezt az álláspontot képviselte, mondván, hogy “törvénytelen és nem lenne hasznos”, ha a brit aktív katonai szolgálatot teljesítő személyek a háborús övezetbe utaznának.

Számos volt brit katona ennek ellenére elutazott, hogy az ukrán hadsereg oldalán harcoljon. Közülük eddig legalább ketten meghaltak.

A 24 éves Jordan Gatley-t Szeverodonyeck városában halálos lövés érte, családját pénteken értesítették.

Ez is érdekelheti:  NAÜ: Nincs bizonyíték arra, hogy Irán atomfegyvert fejlesztene

Április végén egy másik brit állampolgár, Scott Sibley halálát is megerősítették Ukrajnában.

A közösségi médiában közzétett gyászjelentésében barátai “egykori szolgáló katonaként” jellemezték.

Múlt csütörtökön a Donyecki Népköztársaság (DNR) bírósága bűnösnek talált két brit harcost, akiket az ukrajnai Mariupol városában fogtak el, mert zsoldosként tevékenykedtek, és megpróbálták erőszakkal átvenni a hatalmat a DNR-ben. Aiden Aslint és Shaun Pinnert egyaránt halálra ítélték.

London “szemfényvesztésként” utasította el a pert, és ragaszkodott ahhoz, hogy a két férfi az ukrán fegyveres erők törvényes tagja, és hadifogolyként kell kezelni őket.

Orosz Hírek

Kiemelt kép: illusztráció

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük