Georg Spöttle: Fogolycsere Oroszország és az USA között

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A hidegháború diszkrét bája köszön vissza Washington DC ajánlatából. Nekem a régi fogolycserék ugrottak, be Nyugat-és Kelet-Berlin határán, ahol marcona KGB tisztek és napszemüveges CIA ügynökök cseréltek kémeket az éjszaka közepén. Ha megkérdezitek, hogy hiányzott-e, azt mondom kicsit, de most újra itt van hetvenes évek retro hangulata.

Brittney Griner, a szép nagydarab kosárlabdázónőt drogokkal kapták el az egyik moszkvai repülőtéren. Nem értem mi járhatott a fejében, de sok minden nem, ha egy olyan országba lép be tudatmódosító szerekkel, ahol null tolerancia van a droghasználatra, illetve birtoklásra. Főleg olyankor nem próbálkoznék ilyen csacsisággal, amikor éppen dúl az új hidegháború és számíthatott rá, hogy minden amerikait alapos vizsgálatnak vetnek alá be és kilépéskor. Paul Whelan, egy volt tengerészgyalogos már tizenhat éves börtönbüntetését tölti kémkedésért. Az 50 éves amerikait 2018-ban kapták el, amikor titkos iratokat vett át valakitől. Megpróbálta kimagyarázni, hogy átverték, de a bizonyítékok ellene beszéltek és az államügyész 18 év munkatábort kért rá, ám a bíróság ezt enyhítette.

Az orosz titkosszolgálat az FSZB és az amerikai külügy most tárgyalásba kezdtek, hogy a két USA állampolgárt kicserélik az Egyesült Államokban gyilkosságra való felbujtásért és fegyverkereskedelemért elítélt Viktor But-ra. Antony Blinken az USA külügyminisztere nem akart még több részletet megnevezni, de sajtótájékoztatóján azt nyilatkozta, hogy a két álláspont kezd közeledni egymáshoz. Blinken pénteken már érdemben tárgyalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, hogy kidolgozzák a fogolycserét.

Nem Griner és Whelan az egyedüli amerikaiak, akik orosz fogságban vannak, már több amerikai zsoldost is elfogtak a Luganszki és Donyecki népköztársaságban. Mivel külföldiként harci cselekményekben vettek részt akár halálbüntetés is kiszabható lesz rájuk, ahogy azt a bíróságok a brit és marokkói zsoldosok esetében is tették. Ezért feltételezhető, hogy a tárgyalásokban az ő sorsuk is érintve lesz. A 39 éves Alexander Drueke és a 27 éves Andy Huynh önkéntesként szolgáltak a helyi ukrán fegyveres erők kötelékében, és a feltételezések szerint ők az első amerikaiak, akik orosz fogságba estek, de vannak meg nem erősített hírek egy amerikai altábornagyról is. Roger Cloutier állítólag a mariupoli Azovstal bunkerében került a föderáció kezére. A tiszt szabotázsakciók és biológiai fegyverek szakértője volt. Ha a hír igaz, akkor Oroszország elég jó pozícióból tud majd indítani.

Több amerikai harcol még a fronton, csütörtökön egyikük TikTok oldalán is posztolt, ahogy egy iskolaépületben tartanak éppen pihenőt a külföldi zsoldosok és rap zenét hallgatva ütik el az időt. Nyilvás nem volt vele tisztában, hogy a poszt alapján lokalizálják helyzetüket és megsemmisítő csapást mérnek rájuk az orosz erők. Sokan a mobiltelefonjuk használata miatt buktatták le helyzetüket, mivel az orosz elhárítás folyamatosan monitorozza a külföldi telefonok pozícióját.

Georg Spöttle

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük