KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

FSZB: A CIA-nak „sok bázisa” van Ukrajnában

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Moszkva szerint az amerikai kémhálózat még annál is nagyobb, mint amit az amerikai sajtó leír

A CIA-nak „sok” bázisa van Ukrajnában – jelentette ki Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetője csütörtökön az orosz televíziónak, amikor a New York Timesnak a kémhálózatról szóló jelentéséről kérdezték.

Alekszandr Bortnyikov, az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója. © Szputnyik / Gavriil Grigorov

Az amerikai lap az amerikai kémszolgálat és az ukrán különleges szolgálatok közötti évtizedes együttműködésről írt.

A múlt vasárnap megjelent cikk szerint a CIA-nak 12 titkos bázisa van ukrán földön, amelyek aktívan ténykednek Oroszország ellen. A lap azt írta, hogy az elmúlt nyolc évben a CIA képezte ki és szerelte fel a kijevi hírszerzőket a földalatti bunkerekben, amelyek közül több mélyen az ukrajnai erdőkben helyezkedik el.

„Ők [az amerikai hírszerzés] már régen befészkelték magukat oda, és ezt az erőforrást használják a piszkos munkák elvégzésére, egyrészt önmaguk, másrészt az ukrán különleges szolgálatok segítségével”

– mondta Bortnyikov az 1-es csatornának.

Arra a kérdésre, hogy Oroszország eljuthat-e a CIA-helyszínekre, azt mondta: „folyik a munka ebben a kérdésben”.

Korábban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt valószínűsítette, hogy az amerikaiaknak sokkal több előőrsük van Ukrajnában, mint a The New York Times által közölt 12 bázis. Moszkvai tisztségviselők szerint Oroszország nem hagyja figyelmen kívül az Ukrajna határain belül történő titkos nyugati tevékenységeket.

Az új jelentés megerősíti, hogy az oroszellenes szabotázsakciókban részt vevő ukrán kommandóegységek különleges kiképzést kaptak amerikai ügynököktől, akik segítettek nekik az orosz csapatmozgások követésében is. Kijev állt a Donbassz több magas rangú vezetőjének célzott meggyilkolása mögött is az évek során – írja a lap.

Tavaly a The Washington Post hasonló leleplezést tett közzé a CIA szerepéről abban, ahogyan Ukrajnát eszközként használták fel Oroszország ellen. A The New York Times-al ellentétben a The Post részletesen tárgyalta Kijev állami szinten irányított gyilkossági programját és Ukrajna nyilvánvaló szerepét Daria Dugina újságíró és politikai aktivista, valamint Vladlen Tatarszkij katonai blogger halálában, akiket orosz földön elkövetett robbantásos merényletekben gyilkoltak meg.

Ez is érdekelheti:  A dollárbaloldal kulcsemberét ölelgette a tüntetése után Magyar Péter

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: illusztráció

 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük