KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Egy orosz háborús bloggert ölt meg a szentpétervári robbanás – amit eddig tudni lehet (videóval)

Az oroszországi Szentpétervár történelmi központjában egy kávézóban vasárnap robbanás történt, amelynek következtében Vlagyimir Tatarszkij neves háborús blogger életét vesztette, 32 ember pedig megsebesült. A mentőszolgálat szerint a kávézóban egy házi robbanószerkezetet hoztak működésbe. Az Russia Today összegyűjtötte azokat az információkat, amelyeket eddig tudni lehet az incidensről.

Mi történt pontosan?

A szentpétervári „Street Bar 1” kávézóban vasárnap bekövetkezett robbanásban, egy ember a helyszínen életét vesztette, míg legalább 24 -en különböző sérülésekkel kerültek kórházba, néhányan kritikus állapotban vannak – közölte az egészségügyi minisztérium. Az áldozat egy ismert orosz haditudósító, Vlagyimir Tatárszkij volt. A robbanás pillanatát rögzítő videón olyan erős detonációs hullám látható, hogy a kávézó homlokzata összeomlott, 15 négyzetméternyi üvegfelület megsemmisült. A TASZSZ a mentőszolgálatokra hivatkozva jelentette, hogy a feltételezett improvizált robbanószerkezet körülbelül 200 gramm TNT-nek felelt meg, és tele volt repeszekkel.

Hol és mikor történt?

Az „Street Bar 1” kávézó Szentpétervár történelmi központjában található, az Universitetskaya rakparton, a Neva folyó túloldalán, az ikonikus Admiralitás épületétől és az orosz alkotmánybíróság irodájától nem messze. A helyszín éppen egy rendezvénynek adott otthont, amelyen Tatarszkij előadást tartott és találkozott a követőivel, olvasóival. Azt egyelőre nem tudni, hogy hányan vettek részt a rendezvényen, a közösségi médiában felbukkant videókon több tucatnyi ember látható, akik közvetlenül a robbanás után sokkos állapotban voltak a kávézó előtt.

Mit mondanak a nyomozó szervek?

Az orosz Nyomozó Bizottság büntetőeljárást indított az incidens miatt, amelyet előzetesen „közveszélyes módon elkövetett gyilkosságként” kezelnek. A bűnüldöző szerv hivatalosan megerősítette, hogy „azonosítatlan, improvizált eszköz” robbant a helyszínen, de az incidens részleteit még vizsgálják. A helyszínre a bizottság központi törvényszéki részlegének egy szakértői csoportját küldték ki – olvasható a közleményben.

Kicsoda Vladlen Tatarsky?

Vladlen Tatarsky, valódi nevén Makszim Fomin, az ukrajnai konfliktus kezdete óta bloggerként és haditudósítóként vált ismertté Oroszországban. A donbászi születésű férfi a kijevi Majdan puccsot követően, még 2014-ben csatlakozott a helyi milíciákhoz, ahol 2019-ig szolgált.

Ez is érdekelheti:  Moszkva szerint az Egyesült Államok finanszírozta az ukránok Putyin meggyilkolására szőtt terveit

Tatarszkij rendszeresen tudósított a donbásszi harctéri fejleményekről, és több könyv szerzője is volt. Tavaly januárban Kijev gyakorlatilag az elfogandó személyek listájára tette.

Mit lehet még tudni?

Több szemtanú is elmondta a médiának, hogy a rendezvény során a közönségből egy fiatal nő egy szobrocskát nyújtott át Tatárszkijnak. A közösségi médiában felbukkant videófelvételen Tatárszkij és egy másik férfi látható, amint kicsomagolják az ajándékot, és megvizsgálják a látszólag arany mellszobrot. A robbanás állítólag alig néhány perccel a videó rögzítése után történt.

Egy másik videó, amelyet egy utcai térfigyelő kamera rögzített. Ezen egy nő látható, amint egy dobozzal lép be a helyszínre.


Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük