KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Egy orosz háborús bloggert ölt meg a szentpétervári robbanás – amit eddig tudni lehet (videóval)

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az oroszországi Szentpétervár történelmi központjában egy kávézóban vasárnap robbanás történt, amelynek következtében Vlagyimir Tatarszkij neves háborús blogger életét vesztette, 32 ember pedig megsebesült. A mentőszolgálat szerint a kávézóban egy házi robbanószerkezetet hoztak működésbe. Az Russia Today összegyűjtötte azokat az információkat, amelyeket eddig tudni lehet az incidensről.

Mi történt pontosan?

A szentpétervári „Street Bar 1” kávézóban vasárnap bekövetkezett robbanásban, egy ember a helyszínen életét vesztette, míg legalább 24 -en különböző sérülésekkel kerültek kórházba, néhányan kritikus állapotban vannak – közölte az egészségügyi minisztérium. Az áldozat egy ismert orosz haditudósító, Vlagyimir Tatárszkij volt. A robbanás pillanatát rögzítő videón olyan erős detonációs hullám látható, hogy a kávézó homlokzata összeomlott, 15 négyzetméternyi üvegfelület megsemmisült. A TASZSZ a mentőszolgálatokra hivatkozva jelentette, hogy a feltételezett improvizált robbanószerkezet körülbelül 200 gramm TNT-nek felelt meg, és tele volt repeszekkel.

Hol és mikor történt?

Az „Street Bar 1” kávézó Szentpétervár történelmi központjában található, az Universitetskaya rakparton, a Neva folyó túloldalán, az ikonikus Admiralitás épületétől és az orosz alkotmánybíróság irodájától nem messze. A helyszín éppen egy rendezvénynek adott otthont, amelyen Tatarszkij előadást tartott és találkozott a követőivel, olvasóival. Azt egyelőre nem tudni, hogy hányan vettek részt a rendezvényen, a közösségi médiában felbukkant videókon több tucatnyi ember látható, akik közvetlenül a robbanás után sokkos állapotban voltak a kávézó előtt.

Mit mondanak a nyomozó szervek?

Az orosz Nyomozó Bizottság büntetőeljárást indított az incidens miatt, amelyet előzetesen „közveszélyes módon elkövetett gyilkosságként” kezelnek. A bűnüldöző szerv hivatalosan megerősítette, hogy „azonosítatlan, improvizált eszköz” robbant a helyszínen, de az incidens részleteit még vizsgálják. A helyszínre a bizottság központi törvényszéki részlegének egy szakértői csoportját küldték ki – olvasható a közleményben.

Kicsoda Vladlen Tatarsky?

Vladlen Tatarsky, valódi nevén Makszim Fomin, az ukrajnai konfliktus kezdete óta bloggerként és haditudósítóként vált ismertté Oroszországban. A donbászi születésű férfi a kijevi Majdan puccsot követően, még 2014-ben csatlakozott a helyi milíciákhoz, ahol 2019-ig szolgált.

Tatarszkij rendszeresen tudósított a donbásszi harctéri fejleményekről, és több könyv szerzője is volt. Tavaly januárban Kijev gyakorlatilag az elfogandó személyek listájára tette.

Mit lehet még tudni?

Több szemtanú is elmondta a médiának, hogy a rendezvény során a közönségből egy fiatal nő egy szobrocskát nyújtott át Tatárszkijnak. A közösségi médiában felbukkant videófelvételen Tatárszkij és egy másik férfi látható, amint kicsomagolják az ajándékot, és megvizsgálják a látszólag arany mellszobrot. A robbanás állítólag alig néhány perccel a videó rögzítése után történt.

Egy másik videó, amelyet egy utcai térfigyelő kamera rögzített. Ezen egy nő látható, amint egy dobozzal lép be a helyszínre.


Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: