KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Franciaország szerint Zelenszkij megint hazudik

Ellentétben az ukrán államfő kijelentéseivel Emmanuel Macron francia elnök soha nem kérte Volodimir Zelenszkijt arra, hogy területi engedményeket tegyen az Oroszországgal fennálló konfliktus lezárása érdekében – állítja az Elysée palota közleménye.

A Rai 1 olasz csatornának adott csütörtöki interjújában Zelenszkij azzal vádolta Macront, hogy azt sugallta: arra kellene törekedni, hogy “keressen kiutat Oroszország számára”, hogy az ukrajnai harcok véget érjenek.

“Az a javaslat, hogy adjunk fel valamit a szuverenitásunkból, hogy megmentsük [Vlagyimir] Putyin orosz elnök arcát, nem tűnik helyesnek, ha egyes vezetők részéről hangzik el. Ez időpocsékolás” – mondta az ukrán elnök, amikor francia kollégája figyelmeztetéséről kérdezték, miszerint Európának el kell kerülnie Putyin megalázását.

A francia elnökség pénteken reagált ezekre az állításokra, és kitartott amellett, hogy Macron “soha nem kért engedményeket Zelenszkijtől. Mindig is azt mondta, hogy az ukránok feladata eldönteni az oroszokkal folytatott tárgyalások feltételeit”.

“A köztársasági elnök soha semmit nem tárgyalt Vlagyimir Putyinnal Zelenszkij elnök beleegyezése nélkül” – tette hozzá az Elysée palota.

Macron továbbra is egyike azon nagyon kevés nyugati vezetőnek, aki az ukrajnai konfliktus közepette folytatta a közvetlen párbeszédet Putyinnal. Ugyanakkor ragaszkodott a Moszkva elleni szankciók szigorításához, beleértve az orosz energiára vonatkozó szigorúbb korlátozásokat, és engedélyezte a Kijevbe irányuló fegyverszállításokat.

Oroszország február végén indította el hadműveletét, miután Ukrajna nem hajtotta végre az először 2014-ben aláírt minszki megállapodások feltételeit, és Moszkva végül elismerte a donyecki és luganszki Donbassz köztársaságok függetlenségét. A német és francia közvetítéssel létrejött jegyzőkönyvek célja az volt, hogy a szakadár régiók különleges státuszt kapjanak az ukrán államon belül.

A Kreml azóta követeli, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO-hoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a két köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezi.

Ez is érdekelheti:  EU-féle demokrácia: börtönbüntetést kapott egy kereskedő, mert elektronikus eszközöket szállított Oroszországba

Orosz Hírek

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük