KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Franciaország: letartóztattak egy nőt, mert szemétnek nevezte Macront a Facebookon

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Vajon mit szólnak ehhez a francia elnök momentumos szövetségesei?

Franciaországban már több hete nagyszabású tüntetések zajlanak a nyugdíjreform ellen (amely – egyéb változtatások mellett – a törvényes nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre történő emelését is magában foglalja).

Az elmúlt napokban a francia és a nemzetközi sajtóban az a hír kavart nagy port, miszerint

egy ötvenes éveiben járó nőt letartóztattak, egy napig rendőrségi őrizetben tartottak, és még bíróság elé is állítják, mert egy Facebook-bejegyzésben szemétnek nevezte Emmanuel Macron elnököt.

Március 21-én Valérie, egy észak-franciaországi kisvárosban (Saint-Martin-lez-Tatinghem) élő nő a Facebookon közzétett egy bejegyzést, amelyben azt írta: A szemét holnap 13 órakor beszélni fog hozzátok, a senkiknek üzenem : a tévében mindig megtaláljátok a szemetet. (A senkik megnevezés visszautalás Macron 2017-es, nagy felháborodást kiváltó kijelentésére, amely így hangzik: „A vasútállomás olyan hely, ahol találkozhatsz olyan emberekkel, akik sikeresek, és olyanokkal, akik senkik. Mert ez egy olyan hely, ahol emberek haladnak át.”)

Habár Valérie Facebook-bejegyzésében konkrétan nincs nevesítve Macron, a kontextus miatt Nord megye alprefektusa úgy döntött, a köztársasági elnök nevében panaszt tesz a nő ellen.

A rendőrség március 24-én délelőtt 10 órakor jelent meg Valérie otthonában, hogy közölje vele, őrizetbe veszik. A napot a rendőrőrsön töltötte, majd a Saint-Omer-i törvényszék bírája elé állították. Az ügyét június 20-án tárgyalják, „hatósági személy megsértése” vádjával. Ez az eljárás viszonylag ritka, és csak a prefektus feljelentése miatt volt lehetséges. Valérie – amennyiben bűnösnek mondja ki a bíróság –

15 ezer eurós (több mint 5,5 millió forintos) pénzbírságra, valamint letöltendő börtönbüntetésre számíthat.

A nő letartóztatására válaszul a #MacronOrdure (#MacronSzemét) szó egy napra a legnépszerűbb hashtag lett a Twitteren.

A franciaországi és magyarországi véleményszabadság összehasonlítása

Érdekes, hogy Franciaországban, a „liberális demokrácia” egyik nagy képviselője által vezetett országban (Macron valójában sem nem liberális, sem nem demokratikus, hanem az LMBTQ-barát globalista, oligarchista, posztdemokratikus totalitarizmus előőrsét képviseli) kisebb a véleménynyilvánítás szabadsága, mint Magyarországon, ahol bármelyik belvárosi hülyegyerek sétálhat O1G-pólóban anélkül, hogy a rendőrök megállítanák.

Természetesen Magyarországon is vannak problémák (egyébként sem tökéletes egy állam sem), de

franciaországi és magyarországi tapasztalataim alapján azt mondhatom, hogy Magyarországon lényegesen nagyobb a véleménynyilvánítás szabadsága.

Ezért újra megkérdezem: mit szólnak majd a magyarországi liberális „ellenzékiek” egy francia állampolgár letartóztatásához (amit Magyarországon „önkényesnek” és „diktatórikusnak” tartanának)? Az a tippem, hogy ugyanazt fogják mondani, mint a vakcinákkal kapcsolatos diszkriminációról, azaz semmit.

Le akarják váltani Orbánt, de leginkább arról álmodoznak, hogy egyszer majd olyan diktatórikusan viselkedhetnek, mint a hősük, Macron.

Néhány „régi vágású” liberális kivételével (akik hűek maradtak a 19. századi liberális elvekhez), mint például Schiffer András, a (mai) liberalizmus már nem a szabadság szinonimája.

Nicolas de Lamberterie – Magyar Jelen

Kiemelt képen: Valérie. Fotó: Alice Rougerie/FTV

One thought on “Franciaország: letartóztattak egy nőt, mert szemétnek nevezte Macront a Facebookon

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: