KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Fontos: Szijjártó Péter ma Moszkvába utazott

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Magyarország külügyminisztere, Szijjártó Péter ma hajnalban Moszkvába utazott, hogy hazánk energiabiztonságát érintő kérdésekről tárgyaljon Alexander Novak energiaügyekért felelős orosz miniszterelnök-helyettessel. Ezt közösségi oldalán jelentette be a külügyminiszter.

Mint írta, tárgyalásokat folytat még Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával is.

Szijjártó Péter így fogalmazott bejegyzésében:

A hátunk mögött hagyott telet Európa az extrém enyheség miatt energiaellátás szempontjából megúszta. A Nemzetközi Energiaügynökség figyelmeztetése azonban egyértelmű: az újrainduló kínai gazdaság radikálisan megnövekedő energiaigénye és az európai energiainfrastruktúra fejlesztésének rendkívül lassú üteme miatt az igazi nehézséget a soron következő tél fogja jelenteni.
Magyarország energiaellátásának biztonságához a gázszállítások, a kőolajszállítások és a nukleáris fűtőanyag-szállítások zavartalanságára van szükség.
Ezen három feltétel teljesüléséhez pedig a magyar-orosz energetikai együttműködés zavartalansága szükséges. Ez nem politikai ízlés, hanem fizika kérdése.

Alexander Novak energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettessel fontos kérdésekről tárgyal, így a Török Áramlat gázvezeték fizikai és műszaki biztonságáról is:

Alexander Novak miniszterelnök-helyettessel súlyos kérdések szerepelnek ma napirenden: a hazánk földgázellátását biztosító Török Áramlat vezeték fizikai és műszaki biztonsága, a kőolajellátásunkat biztosító Barátság vezetéken történő tranzitszállítások fenntartása, valamint a nukleáris ipart fenyegető szankciók kivédése.

Szijjártó Péter legújabb bejegyzésében kiemelte:

Nyomnunk kell, hogy Paks2 a mindenfajta nehézségek ellenére is minél előbb megépüljön, mert minél előbb megépülnek az új blokkok, annál előbb leszünk védettek a nemzetközi energiapiac teljesen eszement ármozgásaitól.
Szijjártó Péter Alexander Novak energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettessel tárgyal 2023. április 11-én Moszkvában

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (fb)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: