KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Financial Times: Magyarország blokkolta az új szankcióscsomagot

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az EU nagykövetei szerdán jóváhagyták volna az Oroszország elleni új szankciócsomagot, de Magyarország álláspontja miatt ezt nem tudták megtenni – írja lapszemléjében a RIA Novosztyi a Financial Times információi alapján.

„Magyarország volt az egyetlen, aki ellene szavazott az uniós nagykövetek tegnapi ülésén, különben jóváhagyták volna a mintegy 200 orosz, kínai és más országbeli személyt és vállalatot célzó szankciócsomagot”

– derült ki az amerikai lap híradásából. Egy meg nem nevezett tisztviselő szerint Budapest a kínai cégek miatt nem értett egyet.

Egy másik tisztségviselő szerint a magyar nagykövet „egy kicsit több időt kért a javaslatok tartalmának elemzésére”.

A tisztviselők szerint a szankciókról szóló megbeszélések folytatódnak, és valószínűleg az uniós miniszterek is áttekintik azokat a jövő heti ülésükön.

A Politico eközben arról írt, hogy ez a helyzet kétségessé teszi az EU azon törekvését, hogy február 24-ig új szankciócsomagot vezessen be Oroszországgal szemben. Ennek ellenére több, névtelenségük megőrzése mellett nyilatkozó diplomata arra számít, hogy a késedelem nem jelentheti a szimbolikus határidő elmulasztását.

Januárban egy magas rangú európai forrás azt mondta, hogy egy 13. oroszellenes szankciócsomagról tárgyalnak. Elmondása szerint az új szankciókat február 24-ig tervezik elfogadni, ezt a célt állítólag Josep Borrell, az uniós diplomácia vezetője tűzte ki.

Magyarország az ukrajnai konfliktus kezdete óta ellenzi az orosz energiaszállítások szankcionálását és a Kijevnek nyújtott katonai segítséget

– fűzte hozzá lapszemléjéhez a RIA.

Az orosz hírügynökség kiemelte: a magyar parlament 2022 márciusában rendeletet hozott, amely megtiltotta, hogy az ország területéről fegyvereket szállítsanak a posztszovjet köztársaságba. Szijjártó Péter ezt azzal magyarázta, hogy Budapest a magyarok által lakott Kárpátalját igyekszik megóvni, ugyanis a területén keresztül szállított fegyverek legitim katonai célpontot jelentenének.

Magyarország vezetése többször kijelentette, hogy a béketárgyalások mielőbbi megkezdését támogatja.

Ez is érdekelheti:  Őrizetbe vettek egy lengyel férfi, aki az oroszoknak segített volna likvidálni Zelenszkijt

MH

Kiemelt képen az a Josep Borrell, aki a február 24-i évfordulóig az újabb szankcióscsomag elfogadását sürgeti / Fotó: AP / Efrem Lukatsky 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük