KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Felmérés: tízből nyolc magyar ellenzi Ukrajna EU-pénzekből való finanszírozását

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Nézőpont Intézet eredményei szerint a baloldali szavazók fele (52 százalék) ért egyet a Bizottság többletbefizetést követelő javaslatával.

Tízből nyolc magyar (77 százalék) ellenzi, hogy az uniós tagállamok többletbefizetéseiből további 50 milliárd euróval támogassák Ukrajnát. Közülük 64 százalék akkor is ellenzi az Európai Bizottság tervét, ha az nem a magyarországi EU forrásokból valósul meg – derül ki a Nézőpont Intézet felméréséből.

Az Európai Unió mindeddig 77 milliárd euró értékű támogatást bocsátott Ukrajna rendelkezésére a háború kezdete óta, s ezt most

az Európai Bizottság további 50 milliárd euróval bővítené a következő négy évben.

Ezt a forrást a tagállamoknak kellene befizetnie a közös költségvetésbe. A Nézőpont Intézet arra volt kíváncsi, hogy a magyarok egyetértenek-e a Bizottság többletbefizetést követelő javaslatával.

A felmérésből kiderült:

a magyarok mintegy kétharmada (64 százalék) ellenzi a Bizottság többletbefizetést követelő javaslatát,

amely szerint az Európai Unió tagállamai a következő négy évben további 50 milliárd eurós segítséget nyújtanának. Mindössze 28 százalék tartja elfogadhatónak. Ugyanakkor arra is fény derült, hogy a brüsszeli terv támogatóinak közel fele – a magyarok 13 százaléka – elutasítja Ukrajna segélyezését, amennyiben Magyarország emiatt nem jutna hozzá az uniós támogatásokhoz. A választók összesen háromnegyede (77 százalék) tehát nem tartaná jogosnak, ha az Európai Unió a hazánknak járó forrásokat fordítaná Ukrajna megsegítésére.

A Nézőpont eredményei szerint a baloldali szavazók fele (52 százalék) ért egyet a Bizottság többletbefizetést követelő javaslatával, de több mint harmada (36 százalék) elutasítja azt. Amennyiben Ukrajna segélyezése a Magyarországnak járó források megvonásával járna, már a baloldali szavazók 50 százaléka is ellenezné.

Rámutatnak:

az Ukrajna anyagi támogatásával szembeni kritika nem jelenti azt, hogy a magyarok Ukrajna-ellenesek lennének.

A választók 88 százaléka egyetértett azzal, hogy keleti szomszédunknak azonnali tűzszünetre volna szüksége (3 százalékuk a háború folytatásának a pártján állt), amellyel a több mint 200 ezer áldozatot követelő értelmetlen öldöklés érhetne véget.

Mandiner

Kiemelt kép: Getty Images / Javier Ghersi

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: