KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Fegyverhiányra és korrupcióra panaszkodnak a külföldi harcosok egy kanadai lapnak

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Ukrajnába Nyugatról tömegesen beáramló fegyverek nem jutnak el sok olyan katonához, akiknek valóban szükségük lenne rájuk – jelentette a Toronto Star című kanadai lap a múlt héten. Az időkorlátok, a hozzá nem értés és a korrupció miatt a fronton rosszul felszerelt harcosok vannak – közölte az újság.

A riport, amely külföldi önkéntes harcosokkal és egy kanadai csoporttal készített interjúkon alapult, amely az Ukrajnában harcoló katonák felszerelésére gyűjt pénzt, a legújabb bizonyíték arra, amit a lap “sötét és elkeserítő valóságnak” nevezett az ország frontvonalain.

A francia idegenlégió egyik kanadai veteránja szerint néhány tapasztalt külföldi harcos, aki Irakban és Afganisztánban szolgált, a megfelelő fegyverek és felszerelés hiánya miatt nem hajlandó harcba szállni.

Az ukrán tisztviselők minden külföldi önkéntest fegyvermániás turistaként kezelnek – panaszolta a név nélkül nyilatkozó kanadai.

“Ott van a másik csoport, amelyik úgy van vele, hogy ‘Ó, én csak oroszokat akarok ölni! Küldjetek a frontra! Nekem elég három tár és egy AK-47-es is. Nincs szükségem védőlemezekre vagy sisakra’” – mondta a lapnak. “Ez a többség határozzák meg a mércét.”

A probléma része, hogy Ukrajna nem szán időt az emberek megfelelő felkészítésére, mielőtt a frontvonalba küldené őket. Kurtis Pasqualle, egy amerikai katonaorvos, aki önkénteseket tanít, azt mondja, hogy csak két-három hetet kap a tanfolyam elvégzésére, amihez normális esetben négy hónapra lenne szükség. És nem világos, hogy az általa kiképzett medikusok mennyire jók, mert a gyógyszerek, például az erős fájdalomcsillapítók beszerzése “szinte lehetetlen” ott, ahová mennek – mondta.

A hiány éles ellentétben áll azzal a beáramló katonai segéllyel, amelyet Ukrajna nyugati országoktól, köztük Kanadától kap. Ez részben a logisztikai problémáknak köszönhető, jelentette a Star egy ukrán tisztviselőre és egy kanadai adományozó csoportra hivatkozva. Ugyanakkor “vagy a hozzá nem értés, vagy a beavatkozás” esetei is tapasztalhatóak – írta a lap, több közelmúltbeli korrupciós esetet idézve.

Ez is érdekelheti:  Gulyás Gergely: Varga Judit és Novák Katalin azt tették, amit ebben a helyzetben tenni kell

A múlt héten letartóztattak egy nyugat-ukrajnai katonai közigazgatási vezetőt, aki állítólag adományozott mentőautókat használt egy profitorientált szolgáltatás működtetésére. Áprilisban egy városi polgármestert tartóztattak le, mert állítólag kenőpénzt fogadott el azért cserébe, hogy egy adományozott kisbuszt egy másik félnek adományozott. Dél-Ukrajnában pedig letartóztattak egy alkalmazottat, aki állítólag fegyvereket, köztük egy páncéltörő gránátvetőt értékesített a feketepiacon.

A The Star emlékeztetett arra, hogy tavaly a Global Organized Crime Index “Európa egyik legnagyobb fegyverkereskedelmi piacának” nevezte Ukrajnát. A kanadai védelmi minisztérium kizárólag ukrán partnerére támaszkodik annak biztosításában, hogy az Ottawa által az országba küldött fegyvereket az Oroszország elleni harcban használják fel – tette hozzá a lap.

Orosz Hírek

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük