KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács: Százéves a Székely Himnusz

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke ma, május 20-án egy Marosvásárhelyen kiadott felhívásban fordult az összmagyar világhoz. Ebben így fogalmaz: 

„Száz évvel ezelőtt, 1921. május 22-én, a budapesti Aquincumban csendült fel először a Csanády György Bujdosó ének című versére Mihalik Kálmán által írt betétdal. A misztériumjáték részeként, női karra írt mű nem himnusznak készült, ám gazdag utóélete során a székelyek és magyarok összetartozás-tudatának kifejezőjévé vált. Ehhez bizonyára az is hozzájárult, hogy a kommunista diktatúra idején tiltólistán volt, mind Erdélyben, mind Magyarországon, de az is, hogy a rendszerváltás után széles körben elterjedt és énekelt mű egybeforrt a közösség azon vágyával, hogy énekben is kifejezze együvé tartozását, ragaszkodását a székely néphez és Székelyföldhöz. Székelyföld választott önkormányzati tisztségviselői – mint a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés létrehozói – 2009. szeptember 5-i Székelyudvarhelyen tartott ülésükön Székelyföld jelképeiről szóló határozatában rögzítették: »a Székely Himnuszt, amelynek zenéjét Mihalik Kálmán szerezte, szövegét Csanády György írta, Székelyföld himnuszának nyilvánítják.«

Csatlakozva a korábbi helyi megemlékezésekhez, a Homoród-mente Művészetéért Alapítvány (HMA) kezdeményezéséhez és a székelyudvarhelyi önkormányzat erre vonatkozó határozatához, ezúttal javasoljuk, hogy május 22-ét nyilvánítsuk a Székely Himnusz Napjává egész Székelyföldön. Ezen a napon a helyi közösségek minden esztendőben saját elhatározásukra és szervezésükben tartsanak ünnepi megemlékezéseket, elevenítsék fel a himnusz történetét, ismertessék a himnuszkutatás új eredményeit annak érdekében, hogy a székely nép és Székelyföld himnusza méltó helyet kapjon az eljövendő nemzedékek identitástudatában is. Ugyanakkor a pünkösdi ünnepi szentmiséken, istentiszteleteken, mivel úgyis elhangzik nemzeti imánk mellett a székely himnusz is, kérjük székelyföldi lelkészeinket, jelezzék, hogy az éppen 100 éves himnuszunkat énekeljük el.”

MTI (KMS)

Megérkezett az új Székelyföld-film, nekünk szerelem volt első látásra! – VIDEÓ

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: