KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Először Texas, most Norvégia: makacsul drágul a gáz, a németek egyre nehezebb helyzetben…

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Újra emelkedett a földgáz ára Európában, mivel a jövő tétre tervezett norvégiai sztrájkok további kitermelés szűkítéssel fenyegetik a piacot, amely egyébként is szenved az oroszországi szállítások csökkenésétől – jelentette ma, a Bloomberg.

A benchmark határidős jegyzések 2,7%-ot erősödtek hétfőn, a három hete tartó emelkedés után.

Norvégia napi gázexportjának mintegy 13%-a van veszélyben a sztrájk elhúzódása miatt – figyelmeztetett a hétvégén a helyi nemzeti olaj- és gázlobbi. Három bányát kell bezárni a jövő kedden kezdődő sztrájk miatt, a másnapra tervezett szakszervezeti akció pedig további három norvég gázkitermelő telep bezárásához vezet.

Ez tovább erősíti azt a félelmet, hogy Európának nem lesz elegendő gázmennyisége ahhoz, hogy megfelelően fel tzdja tölteni télire a tárolóit, mivel jelentősen lecsökkent Oroszországból érkező gázmennyiség és az Egyesült Államok egyik kulcsfontosságú exportlétesítménye sem képes elegendő LNG gázt szállítani Európának.

Az ellátási zavarok kockázata az egész európai gazdaságra terjed, és egyre nagyobb terhet ró a kereskedőkre és a közszolgáltatókra, növelve finanszírozási szükségleteket – közölte a hivatal.

A jövő havi holland gáz határidős jegyzése, az európai referenciaérték 0,8%-kal 149 euróra emelkedett ma megawattóránként Amszterdamban. Az árak a múlt hónapban amúgy is 54%-kal emelkedtek.

Németország nagyon könnyen azzal szembesülhet, hogy összeomlik a tárolók feltöltésére vonatkozó terve a téli szezon előtt, a gázellátási zavarok miatt.

Az energiaválság már eddig is rekordmagas inflációhoz vezetett Európa legnagyobb gazdaságában, és társadalmi zavargásokat válthat ki – mondta Jasmine Fahimi (német szociáldemokrata képviselő) a Bild am Sonntag című német lapnak adott interjújában.

Oroszország 60%-kal csökkentette a legnagyobb gázvezetékén, az Északi Áramlaton keresztül történő szállítást, és a tervek szerint a gázszállítást a jövő héten karbantartás miatt teljesen leállítják. Németország korábban kétségeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a vezetéken a műszaki munkák befejezése után újraindul a szállítás – jegyzi meg a Bloomberg.

Ez is érdekelheti:  Közel 3000 elítélttel "erősít" az ukrán hadsereg

Az európai gázhiány ellenére Norvégia továbbra is ragaszkodik ahhoz a tervéhez, hogy maximalizálja a gázból származó bevételt.Júniusban ismét működtek a skandináv országban az LNG-gyárak és már hat tartályhajót megraktak. Közülük azonban csak hármat rakodtak ki Európában.

 

Kiemelt kép: illusztráció / bain.com

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük