TÁMADÁS A TURULUNK ELLEN - NYÍLT LEVÉL AZ ÚJ HEGYVIDÉKI POLGÁRMESTERNEK
     

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Előrehozott általános választásokat jelentett be a brit miniszterelnök

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A tory párt vezetője július 4-re tűzte ki a szavazás időpontját

Rishi Sunak brit miniszterelnök meglepő módon előrehozott parlamenti választásokat jelentette be júliusra. A szerdai bejelentés lényegében megágyaz a munkáspárti Keir Starmernek, aki megpróbálja átvenni a hatalmat a 14 éve tartó konzervatív vezetésű kormányzás után.

Sunak szerdán Downing Street-i rezidenciája előtt jelentette be a választást. A miniszterelnök elmondta, hogy a voksolás kiírását elsősorban gazdasági tényezők motiválták, kijelentve, hogy „a dolgok nem egyszerűek” sok brit számára.

„Nagyon sokan könnyedén elfelejtik, hogy miken mentünk keresztül” – fogalmazott, a Covid-19 járványt és az ukrajnai konfliktust említve a magas brit infláció és a megélhetési költségek emelkedésének az okaként.

Sunak korábban arról nyilatkozott hogy tervei között szerepelt, miszerint az év második felében választásokat tartanak. Brit szakértők akkor úgy gondolták, hogy a szavazásra valószínűleg ősszel kerül sor, miután a következő költségvetésben várható adócsökkentések lendületet adhatnak a gazdaságnak.

A The Guardiannek eljuttatott kormányzati információs források szerint azonban Sunakot meggyőzték, hogy már júliusban tartsák meg a választásokat, mivel az ország gazdasági helyzete valószínűleg nem fog javulni az elkövetkező hónapokban. Korábban szerdán a Nemzeti Statisztikai Hivatal közzétette, hogy az infláció a márciusi 3,2%-ról áprilisban 2,3%-ra csökkent, ami elmaradt a Bank of England 2%-os céljától.

A konzervatívok 2010 óta vannak hatalmon, Sunak 2022 októbere óta vezeti az országot, amikor is megnyerte a Liz Truss utódjául, a vezetésért kiírt választási versenyt. A Konzervatívok azonban 2021 vége óta a közvélemény-kutatások szerint lemaradtak a Munkáspárt mögött, és e hónap elején 40 év óta a legsúlyosabb helyi választási vereséget szenvedték el.

A szavazáson a konzervatívok 985 tanácsi helyükből 474-et veszítettek, míg a Munkáspárt 186-ot, a Liberális Demokraták pedig 104-et szereztek.

„Úgy gondoljuk, hogy az ország általános választásokért kiált, ezért arra biztatnám a miniszterelnököt, hogy kezdjen hozzá”

– mondta Keir Starmer munkáspárti vezető Sunak bejelentése előtt.

Ez is érdekelheti:  Vitézy Dávid: Karácsony szerint addig kell új választást kiírni, ameddig nem ő nyer

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: Reuters

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük