TÁMADÁS A TURULUNK ELLEN - NYÍLT LEVÉL AZ ÚJ HEGYVIDÉKI POLGÁRMESTERNEK
     

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Zelenszkij elnöki dührohamai: kiabál a tábornokaival

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az ukrán elnök állítólag úgy véli, hogy nem a katonai vezetők nem őszinték vele a fronton kialakult helyzettel kapcsolatos komor állapotok miatt.

Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök úgy véli, tábornokai eltitkolják előle az igazságot, és kiabálni kezdett velük – állította a The Economist kormányzati forrásra hivatkozva.

Állítólagos elnöki dührohamokat említenek a Harkov régióban kialakult helyzetről szóló hétfői jelentésben, ahol az orosz erők jelentős teret hódítottak az elmúlt hónapban. A brit hetilap szerint az oda telepített ukrán csapatok dühösek a katonai és a politikai vezetésre a kialakult helyzetért.

Egyesek az Egyesült Államokat és szövetségeseit hibáztatják az elégtelen és időn túli segítségért, mások azt gyanítják, hogy az alkalmatlanság, vagy akár az árulás is jelentős szerepet játszott. Vannak „összeesküvés-elméletek” is arról, hogy Kijevben és Washingtonban politikusok megállapodta, hogy a Dnyeperig kell visszavonulniuk az ukránoknak, hogy újra jól védhető harci állásokat tudjanak elfoglalni.

Denis Jaroszlavszkij, egy helyi parancsnok arról panaszkodott, hogy az orosz előrenyomulást megakadályozni hivatott erődítmények valójában nem léteznek, azokat a forrásokat ellopták, amelyeket ezen védművek kiépítésére szántak volna.

Zelenszkijnek a katonai vezetéssel fennálló feszült kapcsolatával  – ami állítólag abból fakad, hogy politikai céljait a katonai célok elé helyezte – korábban az ukrán és a nemzetközi média is foglalkozott.

Decemberben az Ukrajinszkaja Pravda újság azt állította, hogy az elnök aktívan aláássa Valerij Zaluzsnij helyzetét, aki akkoriban Ukrajna legrangosabb tábornoka volt.

„Úgy tűnik, Zelenszkijnek kétféle csapata van: „jó” csapatok, amelyeket Szirszkij és más kedvencek irányítanak, és „rossz” csapatok Zaluzsnij alatt” – mondta egy forrás a hírportálnak. „Ez demoralizálja [Zaluzsnijt], és megakadályozza abban, hogy a hadsereg egészét irányítsa.”

Februárban az ukrán vezető menesztette Zaluzsnijt, és Szirszkijt nevezte ki helyére.

Zelenszkijnek a Time magazin által tavaly novemberben közzétett profilja szerint az elnök megalkuvást nem tűrő törekvése az Oroszország elleni harctéri győzelemre „messiási szerep”, és emiatt összetűzésbe került néhány tiszttel.

Ez is érdekelheti:  Amerikai támadó tengeralattjáró érkezett Kubába

Egy katonai tisztviselő elmesélte, hogy az elnöki hivatal egy ponton közvetlen parancsot adott ki egy földi egységnek, hogy „foglaljanak vissza” egy bizonyos település.

A válasz ez volt: „Mivel?” Az egységnek nem volt sem fegyvere, sem katonája – magyarázta a forrás.

BuOn

Kiemelt kép: archív / Andrej Biletszkij és Zelenszkij / Telegram

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük