KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Elon Musk berágott: Nem lehet a Starlinket Moszkva bombázására használni

Ukrajna kemény leckét kapott Elon Muskról. Musk komolyan gondolja minden egyes szavát, amikor a Starlink használatáról van szó.

Mivel Kijev Oroszországot igyekszik apró darázsfullánkokkal piszkálni – tekintettel a sikertelen ellentámadásra -, drónokat küldött az orosz főváros városa ellen, hogy azok ott pusztítást okozzanak. Mindez két alkalommal, Elon Musk Starlink rendszerének a használatával történt. A hír hallatán Musk beszüntette a nagy hatótávolságú drónkapcsolatok hozzáférését Ukrajna számára.

Természetesen azonnal jöttek a panaszáradatok, a The New York Times beszámolója szerint az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij tábornok az amerikai vezérkari főnök, Mark Milley tábornoknál panaszkodott. Musk szerint azonban a rendszer használata indokolatlan és jogtalan befolyást biztosít a háborúhoz. A The New York Times forrásai szerint Musk a végső döntéshozó, és minden, ami ezzel kapcsolatos, az rajta keresztül történik.

A Starlinket kizárták a dróncsapások irányításából, de más, korábbi fegyveres okok miatt is. Ezek a letiltások összhangban vannak a „Nem engedjük, hogy a Starlinket nagy hatótávolságú dróncsapásokra használják” című tweetjével.

Azzal, hogy Musk nyitva tartotta a kommunikációs vonalakat és az internet-hozzáférést az Ukrajnában élő emberek számára, sokaknak, akik menekülni kényszerültek, lehetővé tette, hogy kapcsolatban maradjanak szeretteikkel. A katonák számára az üzenetek hazajuttatása biztosított volt a rendszeren keresztül. Valami, amit a hadseregüknek még meg kell tennie (ellentétben a miénkkel). Az ukrán hadseregnek azonban szüksége volt arra a műholdas irányító rendszerre, amit Elon Musk a Starlinken keresztül biztosítani tudott, amivel az ukránok nem rendelkeztek, szemben az orosz hadsereggel. Musk azonban többször is kijelentette, hogy nem akarja a rendszerét a fegyveres konfliktus számára felhasználhatóvá tenni. Tette ezt annak ellenére, hogy a háború kezdetén az ukrán haderőnek több ezer terminált biztosított a Starlink használatához. Miután ennek költségeit nem fizették ki a cégének, Musk korlátozni kezdte a használatot és benyújtotta a számlát az USA hadügyminisztériumának.

Ez is érdekelheti:  Robert Fico Kijevbe telefonált, hogy jelezze: a MOL olajfinomítójának működését veszélyezteti Ukrajna szankciója

Elon Musk tehát látja a veszélyeket és nem kíván a rendszereinek a segítségével olyan módon beavatkozni az orosz-ukrán konfliktusba, mely lehetővé tenné az ukránoknak terrorakciók végrehajtását orosz területeken.

Szépe Áron

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: © Pavlo Gonchar / SOPA Images / LightRocket a Getty Image

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük