El sem hinnénk kinek a példaképe volt Henry Ford

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

 

Az alábbi cikk a Múlt-Kor-ban jelent meg és Hitler Henry Ford iránti rajongásáról szól. Bár komoly pontatlanságok vannak benne, hiszen, pl. Galamb József helyett, Henri Fordnak tulajdonítja a T-modell tervezését,  mégis érdemes elolvasni. Legalább világossá teszi egy Hitlert idéző mondattal, hogy a nácik valójában szocialisták voltak! S ez nagyon fontos tény, amit sajnos manapság nem ismer a nagyközönség, sőt a nácikat szélsőjobboldalinak szokták gondolni, pedig egyáltalán nem így van.

Henry Ford valóban forradalmasította a tömegtermelést, azonban mélyen hallgat arról a történetírás, hogy bizony erősen antiszemita volt.

 

Henry Ford: Egy amerikai kapitalista, akire Adolf Hitler példaképként tekintett

Henry Ford, az amerikai autógyártás legendás úttörője, a Ford autógyár megalapítója volt Hitler példaképe, számolt be egy újdonság éppen nem mondható tényről egy állítólag „neves” német történész, Ralf Georg Reuth legújabb könyvében, amelyből a Bild ismertetett részleteket.

Természetesen a nemzetiszocialista vezér Henry Fordot nem csupán az autógyártás terén szerzett érdemeiért csodálta, hanem azért is, mert lelkes antiszemita volt.

A történész szerint Hitlert rajongással töltötte el, amikor 1914 januárjában az egyik Ford-autógyárban bevezették a futószalagot, és ezzel megkezdődött az valódi sorozatgyártás. Az általa konstruált T-modell – amely egyszerű, hatékony és olcsó kocsi volt – valósággal lenyűgözte a Hitlert, aki több ízben is kijelentette: „Henry Ford tömegautójával többet tett a szocializmusért, mint bárki más.”

Ford azonban nemcsak az autógyártás úttörőjeként, hanem lelkes antiszemitaként is hírnevet szerzett magának. A húszas években zsidó körökben nagy port kavart könyvet jelentetett meg A nemzetközi zsidó címmel. A könyv annak idején egyfajta bestseller lett, 18 nyelvre fordították le. Ebben a szerző mindenekelőtt nyíltan megírta, hogy a zsidók világuralomra törnek, és ők a kommunizmus mozgatói is. Mindez magyarázza, hogy – mint a történész írta – Hitler Henry Fordot barátjának és mentorának tekintette, a híres müncheni Barna Házban a falon is kinn volt az amerikai autógyáros képe. Ralf Georg Reuth szerint Fordnak nagy tekintélye volt a nemzetiszocialista pártban. Több ízben meghívták Münchenbe, a látogatásra azonban végül nem került sor.

Amikor 1923-ban – rövid ideig – szó volt arról, hogy indul az amerikai elnökválasztáson, Hitler kijelentette, hogy „száz százalékosan számíthat támogatására”. „Szívesen elküldtem volna néhány rohamosztagomat Chicagoba és más amerikai városokba, hogy segítsem őt a választásokon” – idézte Hitlert annak idején a Chicago Tribune. A német történész szerint az amerikai milliárdos cserébe komoly anyagi támogatással látta el a nemzetiszocialistákat.

A New York Times a bajor tartományi parlament információira hivatkozva 1922, december 10-én arról számolt be, hogy „Hitler mozgalmát egy amerikai antiszemita vezető, azaz Henry Ford támogatja”. A New York Times ugyanebben a cikkben arról írt, hogy „Ford pénzéből Hitler több ezer fiatal hívét új egyenruhákkal, illetve géppisztolyokkal látták el”.

A német történész szerint Hitler Mein Kampfjban is támaszkodott Ford írásaira, őt könyvének 1925-ben megjelent első kiadásában „az egyetlen nagy amerikaiként” említette.

(Múlt-Kor nyomán)

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Feliratkozás!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük