KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Egyre kevesebben tartják agressziónak az oroszok Ukrajnával szembeni fellépését

A magyarok egynegyede szerint Oroszország csak védekezik Ukrajna ellen

Bár nem igazán kedveljük a Pulai féle Publicus intézet által készített felméréseket, hiszen jellemző rájuk, hogy jelentős hibaértékkel dolgoznak, azonban az oroszok Ukrajnában folytatott katonai akciójukról szóló legutóbbi felmérésüket közel érezzük a realitáshoz. Sőt, most is inkább az az érzésünk, hogy Pulaiék egy kicsit alulmértek…

A Publicus felméréséből az derül ki, hogy egyre kevesebben tartják agressziónak az oroszok Ukrajnával szembeni fellépését.

Két hónap alatt 8 százalékkal csökkent azok aránya, akik agressziónak tartják, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, már csak a megkérdezettek 56 százaléka gondolja így – derült ki a Publicus felméréséből, amelyet a Népszava közölt – írja a szeretlekmagyarorszag.hu

A friss és a korábbi felmérések adatait összevetve arra jutottak, hogy

az utóbbi két hónapban folyamatosan és jelentősen csökkent a háborúba kezdő Oroszországot agresszornak tartók száma.
Március elején még a válaszadók 64 százaléka vélekedett így, a hónap végén már 58 százalék, mostanra pedig már ennél is 2 százalékkal kevesebben.

Azoknak az aránya, akik a támadást inkább Oroszország védekezésének tartják viszont 15 százalékról 28 százalékra nőtt, majd 25 százalékra csökkent.
„Minderre magyarázat lehet az Orbán-kormány államilag ellenőrzött médiájában sulykolt, az orosz kormánypropaganda érvei felé hajló hírmagyarázatok hatása” – jegyzi meg a Népszava.

A kormánypárti szimpatizánsok csak 42 százaléka gondolja inkább agressziónak a támadást, míg az ellenzékhez húzóknál (a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk hívei nélkül) ez az arány 85 százalék.

Március eleje óta 79-ről 81 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik szerint már nem valószínű, hogy a háború átterjed Magyarországra, és 77 százalék nem vagy inkább nem tartja valószínűnek az orosz atomcsapást. A megkérdezettek 49 százaléka állította azt, hogy kicsit vagy nagyon, de szorong amiatt, hogy háború van egy szomszédos országban.

Ez is érdekelheti:  Fico szóban ismét kiállt Orbán mellett, de a Patrióták Európáért frakció már túl szélsőjobbos a posztkommunista Smernek

A felmérés szerint összességében nőtt azok száma, akik elégedettek azzal, ahogy a kormány eddig reagált a háborúra: március elején 60 százalék vélte így, május elején már 66 százalék mondta ezt.
Az ellenzékiek 81 százaléka viszont úgy gondolja, Orbán Viktornak a jelenleginél keményebben kellene elítélnie Oroszországot Ukrajna megtámadása miatt.

Arra a kérdésre, hogy „Támogatna-e olyan szakciókat Oroszország ellen, amelyek miatt többet kellene fizetnie az energiáért?”, a válaszadók 72 százaléka nemmel felelt. A kormánypárti szimpatizánsok teljesen elutasítóak, csak 6 százalékuk vállalna kicsi vagy nagyobb kockázatot, ezzel szemben az ellenzékiek 61 százaléka lenne hajlandó erre.

Stabil 62 százalékos többség mutatkozik abban, hogy „Magyarország az értékek tekintetében hagyományosan a nyugathoz tartozik, ezért a jövőben a nyugat felé kell törekednie”. Pártpreferenciától és életkori csoportoktól függetlenül mindenütt többségben vannak azok, akik inkább egyetértenek ezzel az állítással. Kevesen vannak azok, akik szerint Magyarországnak az lenne az érdeke, hogy Oroszországhoz közeledjen és távolodjon az Európai Uniótól és az Egyesült Államoktól. Viszont a Fidesz-KDNP szimpatizánsainak 56, a Mi Hazánk híveinek 53 százaléka inkább egyetértettek azzal, hogy Magyarországnak nem kell sem a nyugathoz, sem a kelethez tartoznia, lehet önálló jövője. Ehhez képest az együttes ellenzékhez és a Kétfarkú Kutya Párthoz húzók csak 10, illetve 18 százaléka értett egyet ezzel az állítással.

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük